Meer plek voor begraven op begraafplaats Hellow

De ophoging van de begraafplaats in Hellouw is voltooid en alle graven zijn weer in ere hersteld. Er kunnen zelfs nog 120 graven bij op het opgehoogde deel. Na de zomer wordt de beplanting teruggeplaatst.

In april begon een gespecialiseerd bedrijf met het weghalen van alle grafzerken, gedenkplaatjes en beplanting. “Vooraf zijn er foto’s van de graven gemaakt, waar goed op te zien is welke beschadigingen er al aan de stenen waren. Zo kunnen mensen niet zomaar zeggen dat wij verantwoordelijk zijn voor de schade”, zegt Walter van der Wal, hoofd uitvoering van Flora Nova uit Ophemert. Hij heeft met zijn team het grondpeil 1.10 meter omhoog gebracht.

Volgens Van der Wal waren er twee redenen voor de ophoging: “Ten eerste was er te weinig plaats voor de begraving van overledenen. Ook lag de begraafplaats te laag zodat de kisten in het water terechtkwamen, dat mag niet meer volgens de nieuwe wet Lijkverzorging.” Het andere deel van de begraafplaats is tien jaar geleden al voldoende opgehoogd.

Tonnie Gijsen, medewerker bij de buitendienst van gemeente Neerijnen, is zeer tevreden met het resultaat. “Het ziet er erg mooi uit, ook al is het nog niet af.”

Gijsen werkte zelf ook mee aan de ophoging. “Wij moesten ervoor zorgen dat het huisje bij de begraafplaats opgehoogd was voordat de graven aan de beurt waren.”

De stenen en gedenkplaten werden tijdens de verbouwing neergelegd op een grasveld bij begraafplaats Haaften. “Mensen kozen er vaak voor om de kleinere gedenkplaatjes bij hen thuis op te bergen, dat vonden ze veiliger”, zegt Van der Wal.

Eén dekplaat raakte door de herplaatsing onherstelbaar beschadigd. “Dit gebeurt helaas. We hebben meteen contact opgenomen met de nabestaanden en de steenhouwerij. De dekplaat wordt vervangen op kosten van de verzekering”, zegt Nicole Aarts van Gemeentewerken Neerijnen. Vijftien tot twintig stenen waren vooraf al kapot. Aarts: “We hebben mensen de keus gegeven: op eigen kosten vervangen, kapot herplaatsen of weglaten. Sommige mensen kozen voor het laatste.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: