WOUDRICHEM – ‘Stop met ruimen graven’

De voorbereidingen voor het ruimen van graven op de algemene begraafplaatsen in Woudrichem moeten stopgezet worden. Dat stelt de Seniorenraad Woudrichem in een brief aan de gemeente. “De gemeente gaat veel te veel voorbij aan de emotionele aspecten”, stelt Cees Mikhout, voorzitter van de Seniorenraad, in een toelichting.

Een algemeen graf kan – in tegenstelling tot een koopgraf – na tien jaar worden geruimd. Het geruimde graf wordt gebruikt voor een nieuwe begraving. De resterende stoffelijke resten uit een geruimd graf worden overgebracht naar een verzamelgraf.

Nabestaanden kunnen wel kiezen voor een herbegraving elders, in een eigen graf. Dat kost ruim 1.800 euro.

Het echte ruimen staat gepland in 2008. De gemeente is bewust al ver van tevoren begonnen met het aanschrijven van nabestaanden. Mikhout heeft uit Woudrichem, Rijswijk en Andel al veel ‘boze en verontruste’ reacties gekregen, naar aanleiding van die brieven. De Seniorenraad herhaalt het advies dat ze eerder gaf toen Woudrichem bezig was met de Nota Begraven. “We hebben gevraagd de ruiming van graven zover mogelijk vooruit te schuiven.” In het verlengde daarvan dringt de Seniorenraad opnieuw aan op uitbreiding van begraafplaatsen, én op het maken van duidelijke afspraken over het beleid. “Het is gewoon een centenkwestie”, stelt Mikhout.

Ook de gemeente krijgt veel verontruste reacties binnen, bevestigt de woordvoerster. “Zodra het college weer compleet is, krijgen alle mensen een reactie.”
De kwestie staat eind augustus op de agenda van de gemeenteraad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: