Topjaar goed doel dankzij erfenis

Goede doelen beleefden in 2006 een topjaar dankzij nalatenschappen. De inkomsten uit erfenissen stegen voor de twintig grootste goede doelen in 2006 met 9,1 procent naar 122 miljoen euro. Inmiddels is 24 procent van de opbrengst voor deze filantropische instellingen afkomstig uit nalatenschappen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de inkomsten van goede doelen. De totale inkomsten van de charitatieve instellingen stegen met 5,7 procent naar 541 miljoen euro. KWF Kankerbestrijding is met 68,7 miljoen aan inkomsten verreweg het grootste goede doel van Nederland.

‘Voor goede doelen is een gouden eeuw in aantocht’, zegt hoogleraar filantropie Theo Schuyt. ‘Een grote groep ouderen is zeer vermogend en wil een deel van zijn geld nalaten aan maatschappelijke doelen.’

Gezondheidsfondsen
De gezondheidsfondsen profiteren van oudsher het meeste van geld uit erfenissen. Overleden patiënten willen graag dat een deel van hun erfenissen ten goede komt aan medisch onderzoek. KWF Kankerbestrijding (29 miljoen euro inkomsten uit erfenissen) en de Hartstichting (14 miljoen euro) zijn de grootste ontvangers van nalatenschappen.

De Dierenbescherming krijgt in verhouding het meeste geld uit erfenissen. Ruim de helft van de inkomsten van deze organisatie is geërfd geld. ‘We hebben een betrouwbare merknaam’, zegt woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming.

Hoogleraar Schuyt zegt dat het onderwerp dieren vooral bij vrouwelijke gevers populair is. ‘De langstlevende is vaak een vrouw, die na het overleden geregeld huisdieren heeft. Dat stimuleert om in een testament de Dierenbescherming op te nemen.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: