OOSTERHOUT – Plannen voor crematorium Veerseweg

De gemeente is met uitvaartorganisaties in gesprek over de mogelijkheden om een crematorium te bouwen in Oosterhout. De gemeente beziet die plannen in het licht van een al langer geplande uitbreiding van de begraafplaats aan de Veerseweg.


“Uitbreiding van de begraafplaats is onze eerste prioriteit”, zegt een gemeentewoordvoerder. “Maar er bestaan inderdaad ook plannen voor een crematorium. We willen het uitvaartcentrum bij de begraafplaats moderniseren. Andere partijen hebben plannen ingediend om daar een crematorium bij te betrekken.”.

Volgens Antoine Bruijns van Bruijns Uitvaartverzorging bevinden de plannen zich nog in een vroeg stadium. “We hebben een stuk grond bij de Veerseweg aangekocht. We zijn samen met de Stichting Begraafplaatsen Oosterhout en Dela bezig met een haalbaarheidsonderzoek naar een crematorium op die locatie. Ik kan nog niet zeggen wanneer we daar meer over weten.” Dela-woordvoerder Martin Kersbergen benadrukt dat er nog niets zeker is. “We zitten aan het prille begin van het proces. In de regio kan een crematorium toegevoegde waarde hebben, dus onderzoeken we de opties. Maar de ervaring leert dat áls er al iets gebeurt, het nog zeker vijf of zes jaar kan duren voor plannen concreet vorm krijgen.”

Volgens Kersbergen ‘verdwijnen er meer plannen in de prullenbak dan er echt uitgevoerd worden’. Al is de Dela zelf enthousiast over het plan. “Wij zijn een ambitieuze organisatie. Als we een kans hebben om ons aantal vestigingen uit te breiden, doen we dat graag.”

Omwonenden van de begraafplaats zijn er van op de hoogte dat de plannen zich nog in een pril stadium bevinden, maar maken zich toch zorgen over de komst van een crematorium in hun buurt. “We willen geen ophef maken als het nog niet nodig is”, zegt buurtbewoonster Elly Geraedts. “Maar er wordt wel over gesproken. Een crematorium in de buurt heeft ook een emotionele dimensie; het idee geeft mensen een unheimisch gevoel. We willen een beetje tegengas geven voor de plannen straks in een vergevorderd stadium zijn. We kijken nog hoe we dat zouden kunnen doen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: