‘ETTEN-LEUR – Daar een bioscoop kán toch niet?’

Ze zegt niet zo gauw emotioneel te zijn, maar toen ze onlangs bij het graf van haar schoonmoeder stond, had Jettie Luksemburg het te kwaad.

Op de historische begraafplaats in de Etten-Leurse Binnentuin gingen de emoties met haar aan de haal.

“Langs het graf is het groen door de werkzaamheden voor de bouw van de bioscoop enorm beschadigd. Je kijkt nu dwars door de struiken heen. Straks ligt daar een terras, pal naast het kerkhof. Onvoorstelbaar dat het zomaar kan en mag.”

Ze schreef een brief naar het college. Met het verzoek een bezinningsperiode in te lassen en nog niet te beginnen met de bouw van de bioscoop. Tevergeefs. Vorige week ging de eerste spade in de grond en doen grommende graafmachines hun werk. Van Luksemburg: “We konden nog wel bezwaar aantekenen, maar waren te laat. Het was niet meer ontvankelijk. Ach, al die juridische termen. We hebben daarvoor nooit een bezwaarschrift ingediend, omdat we dachten: daar komt géén bioscoop. De welstandscommissie staat dat nooit toe. Daar een bioscoop bouwen, kán gewoon niet.”

Van diverse kanten en ook juristen kreeg ze te horen dat ze weinig kans maakte met haar bezwaren. “Ik ben niet direct belanghebbende. Dan moet je daar in de buurt wonen of een zaak hebben. Raar vind ik. Volgens mij is iedere inwoner van Etten-Leur belanghebbende.”

Bovendien ligt haar schoonmoeder op de begraafplaats. “We hebben haar in oktober vorig jaar begraven. De vader van mijn man en oma liggen daar ook. Sinds 1961 bezoeken we regelmatig de mooie begraafplaats.”

Met andere nabestaanden van overledenen die er begraven zijn, hebben ze contact gehad. ” Iedereen vindt het verschrikkelijk en is erg emotioneel. Naast een begraafplaats een bioscoop met café en terras bouwen, past toch niet?”

Met spanning wordt uitgekeken naar de commissievergadering van 21 augustus. Dan wordt er op het gemeentehuis onder andere gesproken over de ontsluitingsweg. “Misschien kunnen we dan nog bezwaar aantekenen. Omdat de weg wellicht over de begraafplaats loopt. Volgens mij kan dat niet anders. Ze halen echt geen stuk van de bioscoop weg.”

Een diepe zucht. “Naast het graf van mijn schoonvader lag een stuk groen, dan een kiezelpad en dan pas de afscheiding. Alles is weg. Jaren geleden zijn er helemaal achteraan al twee rijen graven verdwenen.”

Graven met grafrechten zouden er niet meer liggen, las ze ergens. “Mijn schoonmoeder ligt er. Mijn schoonvader ook. Om de tien jaar moet je verlenging van het grafrecht aanvragen. Meestal wijst de eigenaar van de begraafplaats de nabestaanden er op dat er verlengd moet worden. Maar ik hoorde ook dat het geen verplichting is om de mensen te tippen. Dat weet de gemeente Etten-Leur kennelijk ook. Jammer dat het financiële plaatje voor de gemeente belangrijker is dan de emoties en belangen van de nabestaanden.”
Bronvermelding: http://www.bndestem.nl/ettenleur/article1752935.ece

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: