Vaker tweede obductie in de toekomst

Het Nederlands Forensisch Instituut lijkt zwaar de fout te zijn ingegaan met het vaststellen van de doodsoorzaak bij Martin Lunenburg, de 18-jarige Hagenaar die vorige week overleed tijdens het Beatstad Popfestival.

De voorlopige conclusies door de onafhankelijke, Britse patholoog-anatoom die met een tweede sectie een contra-expertise op het stoffelijk overschot verrichtte, zijn grotendeels in tegenspraak met die van het NFI. Dat zegt advocaat Michel van Stratum, raadsman van een van de opgepakte bewakers van The Security Company, die door het OM van dood door schuld worden beticht. De advocaat vertrouwde de bevindingen van het NFI niet en kreeg toestemming voor een tweede obductie, die de ingevlogen Britse arts afgelopen vrijdag uitvoerde.

Deze patholoog zegt geen enkel bewijs te hebben gevonden voor excessief geweld, zoals het NFI en justitie beweren. Wél vond hij aanwijzingen dat Lunenburg een hartkwaal had, terwijl het NFI stelt dat de man in goede gezondheid verkeerde.

Fataal

“Zijn hartproblemen in combinatie met zijn lengte en gewicht, het feit dat hij alcohol en misschien drugs heeft gebruikt en heeft gevochten, is het slachtoffer nagenoeg zeker fataal geworden”, aldus Van Stratum. “De bewakers valt niets te verwijten. ”
Het OM stond de tweede sectie toe, maar dat ging niet zonder slag of stoot. NFI eiste dat een eigen patholoog aanwezig was, maar de advocaat wilde niet dat de Britse arts zou worden beïnvloed, waarop de deur dicht bleef. Justitie weigerde de Britse patholoog inzage in de medische historie van Lunenburg.
Saillant detail is verder dat het OM het de Britse arts niet toestond om weefsel nader te onderzoeken. De ‘contrasectie’ is uniek voor ons land, maar strafrechtdeskundigen voorspellen dat er straks vaker tweede obducties bij geweldsmisdrijven komen zoals in Engeland en de VS standaard gebeurt. “Bij een onduidelijke doodsoorzaak is het goed om een onafhankelijk expert met frisse blik opnieuw naar een lichaam te laten kijken”, vindt hoogleraar strafrecht Peter Tak. “Dat past binnen een ophanden zijnde wetgeving die verdachten tijdens het vooronderzoek het recht geeft op contra-expertises.”

Ook rechtspsycholoog Peter van Koppen is voorstander van een tweede obductie. ” We hebben in het verleden al te vaak fouten van het NFI gezien. Politie en justitie zijn bevreesd voor tegenstrijdige conclusies, maar die komen de waarheidsvinding en rechtspraak juist ten goede.” Bronvermelding & reactie’s

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: