Herdenkingsmonument voor donoren in Groningen

Nabestaanden van mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld, kunnen hun dierbaren vanaf woensdag herdenken bij een monument dat wordt onthuld door het Universitair Medisch Centrum Groningen op het terrein van Crematorium Groningen. Volgens de initiatiefnemers bestaat een dergelijke herdenkingsplaats nog niet in Nederland.

In Oostenrijk en Australië bestaan al vergelijkbare monumenten. Het initiatief voor een Nederlandse versie is genomen door de afdeling Anatomie en Embryologie van het UMCG. Volgens de oprichters bestaat bij nabestaanden van mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld een toenemende behoefte aan een herdenkingsplaats. Met het Groningse monument, dat bij het Yarden Crematorium in het noorden van de stad komt te staan, kunnen zij ‘op een gepaste plaats eer bewijzen aan hun geliefden en hun rouw verwerken’, stellen de initiatiefnemers.

Het monument bestaat uit drie smalle rechtop staande basaltzuilen en één lagere basaltzuil met daarop de tekst ‘…en zij gaven hun lichaam ten behoeve van de medische wetenschap’.

Het is ontworpen door de plaatselijke steenhouwerij Sitters & Terpstra.

Steenhouwerij Switters-Terpstra
Osloweg 129
9723BK
Groningen
TeL: 050 5422486
www.magmanet.nl

Advertenties

2 Reacties

  1. Wat een goed idee. Zo is er toch nog een monumentje voor degenen die hun lichaam beschikbaar stelden voor de wetenschap. Is het mogelijk om er namen aan te verbinden zoals bij Franse monumenten voor de gevallenen?

  2. Goedendag ik reageer zelf ook even op uw reactie, Prima idee wat u daar aandraagt. ! Mij lijkt het beste dat U eens contact opneemt met het het Crematorium in Groningen om hier navraag over te doen. Mvg: Albert Bolink http://www.uitvaartvoorlichting.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: