Vijf jaar na oprichting “Declamo”: een bewezen succesformule.


In september 2002 is “Declamo”, sprekers bij uitvaarten, van start gegaan, wat vandaag gevierd wordt met een themadag door de deelnemers . “Declamo” is een collectief voor en door professionele sprekers bij uitvaarten.
Uitgangspunt bij de oprichting was het contact familie – uitvaartonderneming – professionele sprekers zodanig te stroomlijnen dat bij het regelen van een uitvaart direct concrete afspraken met de nabestaanden gemaakt kunnen worden en dat zij precies die spreker krijgen die bij hen past. Nu, 5 jaar na oprichting blijkt dit initiatief een zodanige succesformule te zijn dat inmiddels ruim de 1.000 spreekbeurten bij uitvaarten zijn gepasseerd.

Bij het regelen van uitvaarten komen veel zaken ter sprake, waar binnen heel korte termijn door nabestaanden over moet worden besloten. De termijn tussen overlijden en uitvaart is immers slechts maximaal 5 dagen. Veel zaken dienen zelfs op de eerste dag al geregeld te worden. Ook het houden van de toespraak bij de uitvaart hoort daarbij. Vooral, omdat in veel gevallen de rol van de kerk is wegvallen en daardoor ook de rol van de voorganger als spreker is komen te vervallen. En wie gaat dit deel van de plechtigheid dan invullen? Lang niet alle nabestaanden willen of kunnen dit zelf. En als een familielid het zelf doet, wordt het dan een heel persoonlijke voordracht van het betrokken familielid, of juist een toespraak waarin iedereen van de familie zich herkent. De kracht van “Declamo” is om naast de gezamenlijke familie te gaan staan en een dusdanige vertrouwensband op te bouwen, dat het overkomt of je één van hen bent.

De veelzijdigheid binnen het sprekerscollectief maakt keuzes mogelijk in man-vrouw, wel of geen religieuze achtergrond en welke, taal en dialect. De sprekers werken onder één naam, maar wel voor eigen rekening en verantwoording. Er wordt gewerkt met een eenduidig en uniform tarief. “Declamo” is via een speciaal meldnummer 24 uur per dag bereikbaar, 365 dagen per jaar. Via dit nummer krijgt men dan een van de mensen van “Declamo” aan de lijn, die in overleg met de familie een spreker zal verzorgen.

Tot slot wordt de rekening door de betrokken spreker rechtstreeks naar de familie gestuurd, of indien gewenst, naar de uitvaartondernemer. Alhoewel Vredehof Uitvaartverzorging initiatiefnemer en stimulator is, speelt Vredehof in dit hele traject geen enkele rol en staat gebruik van “Declamo”-sprekers voor dezelfde tarieven, open voor alle nabestaanden en / of uitvaartondernemingen in de regio.

De kracht van de kwaliteit van “Declamo” zit in onderlinge afstemming binnen het collectief, kennis deling, tussentijdse scholing, thema avonden en huiskamergesprekken.
Sinds de oprichting in september 2002 is de groep, door het grote aanbod aan spreekbeurten, al snel naar een 10-tal sprekers gegroeid, ook het huidige aantal. Hierdoor kan gegarandeerd worden dat alle aanvragen, op het door de familie gewenste tijdstip, gehonoreerd kunnen worden. Iets wat tot u toe dan ook altijd, bij meer dan 1.000 uitvaarten gelukt is.

Alle reden voor “Declamo” om deze mijlpaal vandaag met een thema-middag / avond te vieren.

Voor nadere vragen kunt u contact opnemen met P. Swier of H.J. Wormgoor, tel 053 – 4312389.

Enschede, 11 september 2007

EINDE PERSBERICHT

Bronvermelding


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: