MEPPEL – ‘Iedere uitvaart uniek’ bij Reestborgh

Gepubliceerd op 17 september 2007, 14:02
Laatst bijgewerkt op 17september 2007, 16:05

“Nee, de ovens gaan niet pas aan het eind van de dag aan om alle overledenen in één keer te verbranden en ook niet pas aan het eind van de week.”

Jolanda van der Wal, teamleider van crematorium Reestborgh aan de Zomerdijk in Meppel, wordt er tijdens de open dag van het geheel verbouwde crematorium niet moe van dit soort in omloop zijnde fabeltjes te ontkrachten.

Zaterdag 15 september j.l. bezochten ruim dertienhonderd geïnteresseerden het crematorium van uitvaartverzorger Yarden, dat na een forse verbouwing werd opengesteld voor publiek.
Het uit de jaren zeventig stammende gebouw werd compleet gestript en aangepast aan de huidige opvattingen omtrent begraven en cremeren. “Het kille en onpersoonlijke is veranderd in een vriendelijke omgeving, waarin warme kleuren overheersen. Daarin kunnen we onze slogan ‘iedere uitvaart uniek’ prima uitvoeren”, aldus de teamleider.

Vanuit de regio Noordwest-Overijssel en Zuidwest-Drenthe hebben aan de Zomerdijk gemiddeld 550 uitvaarten plaats en met de huidige capaciteit kunnen dat er negenhonderd worden. Er zijn vijf nieuwe rouwkamers, een nieuwe koffiekamer en familieruimte. De opbaarkamers zijn gedurende de opbaartijd 24 uur toegankelijk, de nabestaanden krijgen een sleutel. “Het moet in de buurt komen van het vroegere thuis opbaren.” De open dag wordt door opmerkelijk veel gezinnen met kinderen bezocht. “In deze tijd is men er veel bewuster mee bezig, vroeger werden dit soort zaken veel meer weggestopt. Nu is alles veel meer bespreekbaar. Natuurlijk kun je kiezen voor de gewone uitvaart met cake en koffie, maar er is zoveel meer mogelijk.” Zoals een compleet buffet met een fraai assortiment wijnen. Een gespecialiseerde cateraar is dan ook aanwezig op de open dag evenals leveranciers van speciale kisten, glaskunst en sieraden, waarin de as van de dierbare verwerkt wordt. Ook is het mogelijk een crematie in de ovenruimte mee te maken. “Ik probeer dat ook te stimuleren, want bij een begrafenis zie je de kist in de grond zakken en weet je hoe de rest verder gaat. Waarom dan niet bij een crematie, waar je de kist als een laatste moment van afscheid in de oven ziet glijden. Dat is toch een mooi einde van een uitvaart?” Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: