Bijzonder begraven in Gemonde

Gepubliceerd op 18 september 2007, 18:40
Laatst bijgewerkt op 19 september 2007, 20:06


SINT-MICHIELSGESTEL – Het is een vrij onbekend verschijnsel, maar in Gemonde komt zo goed als zeker de derde natuurbegraafplaats in Nederland. De gemeente Sint-Michielsgestel ondersteunt een initiatief daartoe van Boxtelaar Martin Binder.

Hij wil, vlakbij de bestaande begraafplaats in Gemonde, een plek waar mensen op een ‘natuurlijke manier’ begraven kunnen worden. Dat kan nu op slechts twee plekken in Nederland: in Hoog-Soeren op de Veluwe en in het Limburgse Sint-Odiliënberg. Jos Nacken is plaatsvervangend beheerder van begraafplaats Bergerbos in Sint-Odiliënberg.

Waarin de begraafplek zich onderscheidt van een reguliere begraafplaats? Een toegangspoort en keurig aangeharkte paden zijn er niet. Graven liggen kris-kras door elkaar met in plaats van grafzerken zwerfkeien of doorgezaagde boomstammen erop. Plastic bloemen of ander onnatuurlijk materiaal is uit den boze: ongeschaafd hout, rieten manden of lijkwaden mogen wel. De afscheidsdienst kan naar eigen inzicht worden ingericht. En bezoekers zijn altijd welkom.

Nacken: “Sommigen zitten met een flesje wijn en een boekje bij een graf. Anderen komen op zondag een kopje koffie drinken.”
In het Bergerbos liggen inmiddels vierhonderd mensen begraven. Tweehonderd hebben er een plek gereserveerd. En de belangstelling groeit. “Elke week melden zich nieuwe mensen aan”, aldus Nacken.

Volgens de beheerder gaat het vooral om natuurliefhebbers en om mensen die hun begrafenis of crematie naar eigen inzicht willen invullen. “Er ligt hier een schilder die in zijn schildersbus werd begraven. Wij hebben een boerenkar waarin een kist kan en waar kinderen op kunnen zitten. Laatst hadden we een begrafenis van een muzikant. Zijn band – van die ruige jongens in leren pakken – speelde op een podium. Alles kan.”

Zie ook dit artikel wat ik als aanvulling plaats

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: