Monuta de Groen verwacht toename crematies

Gepubliceerd op 26 september 2007, 11:20
Laatst bijgewerkt op 26 september 2007, 11:20

De uitvaartbranche in Roosendaal is sterk in beweging, zeker nu de voltooiing van het crematorium bij begraafplaats Zegestede in zicht komt.

Monuta de Groen, met de Roosendaalse vestiging aan de Bergrand, bereidt zich dan ook voor op de nodige veranderingen in de nabije toekomst, net als collega-uitvaartverzorgers. Bij die voorbereiding hoort de open dag, die Monuta op 6 oktober houdt. Daar zal ook een presentatie worden verzorgd door het crematorium in Bergen op Zoom, tegenwoordig beheerder van Zegestede, en straks ook van het crematorium in Roosendaal.

Henk Aerts, teamleider bij Monuta, verwacht dat de komst van een crematorium in Roosendaal zal leiden tot een forse toename van het aantal crematies. “Van de inwoners van de stad laat nu al zeventig procent zich cremeren. Dat zal wellicht niet noemenswaardig toenemen. Maar ik verwacht vooral een stijging van het aantal crematies van overledenen uit de dorpen, waar nu nog overwegend wordt begraven. Bovendien zal de wachttijd zeker afnemen. Nu is er voor een vrij grote streek – van Woensdrecht tot Rucphen en Etten-Leur – slechts één crematorium.”

Dat steeds vaker wordt gekozen voor cremeren, hangt ook samen met de kleine gezinnen die we tegenwoordig kennen. Aerts: “Kinderen, ook ouders vóór hun dood, beseffen dat het onderhoud van een graf steeds problematischer wordt, als dat terecht komt op de schouders van één of twee personen. Vroeger had je gezinnen van zeven, acht kinderen, en dan waren er altijd wel een paar in de buurt om het graf te onderhouden. Maar als dat ene kind ook nog eens verhuist naar een ander deel van het land of naar het buitenland, dan dreigt voor het graf verwaarlozing.”

Tenslotte is de ontkerkelijking een reden voor de groei van het aantal crematies. Het brengen van de laatste eer aan een gestorven dierbare is niet slechts een keus tussen begraven of cremeren, weet Aerts als geen ander. “Er is een breed scala aan mogelijkheden. Binnen de regels van de wet kan tegenwoordig bijna alles. Van een motor met een speciaal zijspan voor de overledene, tot een bakfiets. Die kunnen we elders huren, als de familie daar om vraagt.”

Tijdens de open dag (op 06-10-07 van 11.00 tot 16.00 uur) zijn rouwkamers te bezichtigen en kan kennis worden genomen van de activiteiten van centrum De Boshoeve in Rijsbergen, waar mantelzorgers op adem kunnen komen. Ook is de werkgroep ‘Dood en Rouw’ van Traverse met informatie aanwezig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: