Poort toe voor vreemde urn

Gepubliceerd op 19 Oktober 2007, 11:00
Laatst bijgewerkt op 19 Oktober 2007, 11:00

NUNSPEET – Burgemeester en wethouders blijven er niets voor voelen om de urnenmuur ook open te stellen voor de as van overledenen die alleen maar een emotionele binding hadden met Nunspeet. Dat standpunt staat overigens lijnrecht tegenover het ambtelijk advies waarin wordt gepleit om voortaan aan verzoeken te voldoen een urn te plaatsen als daar een goed onderbouwde emotionele binding aan ten grondslag ligt.

Dat zou betekenen dat ook niet-inwoners van de Veluwse gemeente de mogelijkheid wordt geboden van de urnenmuur op de begraafplaats gebruik te maken.

“Wij vinden dat de poort niet open moet voor urnen van elders”, zo licht burgemeester Dick van Hemmen het standpunt van het college toe.

Hij verwijst daarbij tevens naar de discussie die al enige tijd gaande is naar aanleiding van een verzoek om de urn met daarin de as van een overledene uit Lelystad in de Nunspeetse urnenmuur te mogen plaatsen.

Dat verzoek werd gedaan door een inwoonster van Nunspeet wier moeder bij haar leven (‘tegen haar zin’) in Lelystad woonde en liever verbleef bij haar dochter in Nunspeet. Haar as is daar echter niet welkom.

Op het gemeentehuis en in de Werkgroep Urnentuin Nunspeet werd hierover gesproken. De Werkgroep vindt dat er in de beheersverordening begraafplaatsen onderscheid moet worden gemaakt tussen begraven en cremeren.

B en W hadden al eerder besloten dat oud-inwoners van Nunspeet hier wel begraven mogen worden. Maar verzoeken van niet-inwoners met alleen een emotionele binding met Nunspeet werden afgewezen.

Volgens Van Hemmen wil het college de koppeling tussen begraven en cremeren overeind houden.

Toch is de discussie nog niet helemaal afgerond.

Van Hemmen heeft binnenkort opnieuw een gesprek met de Werkgroep Urnentuin. Ook de raadscommissie moet zich nog over de materie uitspreken.

[bron: http://www.destentor.nl/veluwenoord/article2036310.ece

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: