Nabestaanden gepakt door Belastingdienst

Gepubliceerd op 23 Oktober 2007, 22:05
Laatst bijgewerkt op 23 Oktober 2007, 22:05

Nabestaanden die pas hun partner hebben verloren, krijgen van de Belastingdienst nog een extra dreun te incasseren.

Als de overledene de aanvrager was van huur- en zorgtoeslag, stopt de uitbetaling direct en mag de weduwe of weduwenaar gelijk de uitbetaalde voorschotten terugstorten. Hoewel het rouwproces al genoeg pijn en energie kost, voegt het rijk daar dus nog enkele maanden van financiële zorgen aan toe.

“Het slaat toch nergens op”, zegt Jannie Testa La Muta uit Utrecht, die in juni haar man verloor, terwijl ze ook zelf in het ziekenhuis lag. “Toen ik thuiskwam, kreeg ik ineens een brief dat ik de toeslag moet terugbetalen. Maar ik heb niks. Van een kale kip kun je niet plukken.”

Omvangrijk

Het gaat om honderden euro’s per maand die de Utrechtse misloopt. De Woonbond bevestigt de omvangrijke problemen. “Woningcoöperatie Mitros wil me matsen”, aldus Testa La Muta. “Maar ik kom nog tekort.” Het kan wel een half jaar duren voordat een nieuwe aanvraag is verwerkt en de nabestaande zelf weer toeslag krijgt.

PvdA-Tweede Kamerlid Staf Depla wil dat staatssecretaris De Jager (Financiën) ingrijpt. “Het is triest genoeg om je partner te verliezen, dan heb je geen behoefte aan allerlei financiële perikelen.” Depla wil dat De Jager de toeslagpartner als medeaanvrager gaat beschouwen. “Stopzetting en terugvordering is dan niet meer nodig. Uit een simpele herberekening van het verzamelinkomen volgt de nieuwe toeslag.”

Alle corporaties, verenigd in Aedes, steunen Depla. “Bij problemen met toeslagen zijn we nu coulant voor huurders”, aldus de woordvoerder. “Maar dit moet snel landelijk geregeld worden.”

De Nationale ombudsman bevestigt “dat dit probleem de afgelopen maanden heel sterk toeneemt. Mensen hebben echt langdurig een tekort.”

De ombudsman heeft de Belastingdienst deze maand gewaarschuwd. De fiscus, die van het overleg niets weet, erkent het probleem. “Maar dit speelt niet bij grote groepen mensen”, reageert de woordvoerster.

De Belastingdienst heeft wettelijk acht weken de tijd om de toeslag opnieuw te beoordelen. “Soms duurt dat langer. Hartstikke vervelend, maar we moeten iemands inkomen opnieuw beoordelen.”

Bronvermelding + Reactie’s


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: