Dode kinderen uit anonimiteit

Gepubliceerd op 30 Oktober 2007, 11:25

Laatst bijgewerkt op 29 Oktober 2007, 11:25

DEVENTER – “Een tegemoetkoming voor een hoop leed en verdriet”, zo noemt Hetty Heling van het pastoraat van de Broederenkerk het. De katholieke begraafplaats aan de Ceintuurbaan in Deventer heeft sinds gisteren een monument voor de ongedoopte kinderen die daar in het verleden anoniem zijn begraven.

Het kindermonument verrees op een prominente en waardige plaats aan het eind van het centrale pad op de katholieke begraafplaats. De steen staat stil bij het leed van ouders die hun kind tot eind jaren 60 anoniem moesten begraven. Tekst op het monument: Zij die met hun hart lezen, begrijpen het verdriet.

“Tot ongeveer de jaren ’60 gold binnen de katholieke kerk dat er op het kerkhof geen plaats was voor kinderen die niet waren gedoopt”, legt John Vos van de katholieke begraafplaats uit. “Zonder uitvaart werden de kinderen begraven op een stukje van de begraafplaats dat niet was gewijd. Ze verdwenen zelfs onder de heg.”

Vos schat dat er sinds de oprichting van de begraafplaats in 1880 zo’n honderd kinderen anoniem zijn begraven. “Toen we de plaatsing van het monument bekend maakten, kreeg ik emotionele reacties van ouders die hun kind veertig jaar geleden zo moesten begraven. Ze vinden het heel fijn dat er nu een monument komt.”

Twee dagen na Allerzielen, komende zondag om 15.00 uur, wordt het kindermonument ingezegend door pastoor Henk Limbeek.

http://www.destentor.nl/deventer/article2082404.ece

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: