Monumentje voor Engel van ’t Meer

voor de geinteresseerden onder u………

Radiointerview met Nadia.
meer info: http://www.omroepbrabant.nl/?id=89093 of www.januskiep.nl

“Het is groot in zijn eenvoud, niet van formaat. Maar het straalt wel de kracht uit van een monument.” Voor beeldend kunstenaar Nadia Gonegaï moet het monumentje voor Engel van ’t Meer op de begraafplaats in Orthen vooral een plek worden van bezinning en herinnering. Bezinning over onbeantwoorde vragen over leven en dood en herinnering aan Engel.

Het bestaat uit een bronzen schaal die rust op twee kindervoetjes, die staan op een granieten sokkel met daaronder een liggende steen. In de schaal komen zes kleine en zes grote sterren. Daarboven drijven vleugels in het midden van de schaal. “Alle kinderen die overlijden, worden sterretjes en engeltjes. Dat laat ik in dit ontwerp tot uitdrukking komen. In de sterretjes komt het woord ‘engel’ te staan in twaalf talen. Daarmee symboliseer ik de onbekende afkomst van baby Engel”, legt Nadia uit. Het water in de schaal geeft de vindplaats van baby Engel aan.

Voor Nadia moet het monumentje een plek worden waar iedereen kan gaan kijken waar baby Engel is. Ze wil graag een stichting oprichten die ervoor moet zorgen dat de herinnering blijft leven. “Het zou mooi zijn om samen met een aantal steenhouwers en kunstenaars en kinderen een keer per jaar de begraafplaats op te knappen.

De bedoeling is dat het een educatief programma gaat worden dat door het pastoraat, synagoge, moskee en de gemeente wordt ondersteund. Zo kun je kinderen laten zien dat leven en dood bij elkaar horen. We betrekken daar natuurlijk baby Engel bij. Op die manier kunnen we duidelijk maken dat sommige dingen in het leven niet vanzelfsprekend zijn en dat er ook mensen zijn die hun kind niet kunnen of willen houden en opvoeden. Het is belangrijk dat kinderen beseffen dat ook die dingen gebeuren.”

www.grafmonument.nu

Vrijdag 2 november om 14:30 uur zal Heleen Blankert op begraafplaats Groenendaal te Orthen bij het monument een kleine toespraak houden waar even wordt stilgestaan bij de vondst van de baby, het gedicht van de hulpverleners, de door de gemeente verzorgde begrafenis en de gevoelens en reacties die via het stadslog JanusKiep.nl tot stand kwamen.

Foto (gemonteerd): Ron Labordus.

Foto’s Engel: Nadia Gonegai (www.grafmonument.nu)
met vriendelijke groet

Jurgen


Initiatief van een lezer
De Burgemeester van ‘s-Hertogenbosch, Ton Rombouts, heeft het meisje de naam ‘Engel van ’t Meer’ gegeven. De gemeente droeg zorg voor de begrafenis, maar plaatste geen grafmonument of steen op het graf. Op initiatief van een lezer startte het Bossche stadslog http://www.januskiep.nl op 25 januari een inzamelactie om alsnog een grafmonument te verzorgen. In totaal is 1156 euro bijeengebracht. Het geld is besteed aan de inkoop van brons en aan leges voor het plaatsen van de gedenksteen.

Gratis verzorgd
Het monument wordt geplaatst op begraafplaats Groenendaal, Fort Orthenlaan in Den Bosch. Het maken van het monumentje, de stenen materialen, het graveren en het plaatsen van het monument, wordt gratis verzorgd door de Natuursteenhandel van Hooff en beeldend kunstenaar Nadia van Gonegaï ( http://www.grafmonument.nu). De gemeente heeft de grafrechten voor twintig jaar betaald en ondersteunt de actie van harte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: