Felicitatiebrief van zwarte kraai

01-11-2007: Bewoners uit Capelle aan den IJssel die 65 werden, kregen op hun verjaardag een felicitatiebrief van de plaatselijke uitvaartondernemer met de aanbeveling nu toch snel eens de begrafenis te regelen. Dat werd nou niet echt op prijs gesteld.

dit bericht gewijzigd op 05-11-2007 om 12:28

Artikel uit de telegraaf dus hieronder de complete tekst:

Bewoners uit Capelle aan den IJssel die 65 werden, kregen op hun verjaardag een felicitatiebrief van de plaatselijke uitvaartondernemer met de aanbeveling nu toch snel eens de begrafenis te regelen.<!– var currentUrl = location.href; var redactieUrlRegExp = new RegExp(“teli.redactie.telegraaf.net”); var redactieUrlRegExp2 = new RegExp(“grover.telegraaf.net”); if(currentUrl.match(redactieUrlRegExp) || currentUrl.match(redactieUrlRegExp2) ) { document.write(“

google adwords

“); } else { document.write(”

“); } //–>

Een van de grotere uitvaartondernemers in de regio Rotterdam stuurt bij wijze van proef mensen die 65 jaar worden een aanbeveling om geld te investeren in hun naderende uitvaart.

In een op naam gestelde brief wordt de jarige eerst gefeliciteerd, waarna hem of haar op het hart wordt gedrukt dat het misschien toch wel verstandig is om vanaf nu geld opzij te leggen voor de aankomende begrafenis.

De betrokken uitvaartondernemer, Van der Spek uit Capelle aan den IJssel, zegt als proef ongeveer tweehonderd 65-jarigen op deze manier te hebben aangeschreven. De exacte namen en adressen van de jubilarissen zijn geleverd via een reclamebureau, die de gegevens zou hebben gekocht.

Rauw op dak

De opmerkelijke mailing blijkt niet bij alle ontvangers in goede aarde te zijn gevallen.

“Dit komt me rauw op m’n dak vallen. Ik vind dit hoogst ongepast: op een moment dat ik als 65-jarige van het leven ga genieten, valt er een persoonlijke brief van een begrafenisondernemer in de bus, waarin hij stelt dat mijn naderende uitvaart een flinke bom duiten kan gaan kosten”, aldus een boze Piet de Kramer uit Krimpen aan den IJssel.

De Kramer vindt het schrijven nogal confronterend. “Ik heb toevallig net een aantal familieleden en goede vrienden verloren. Natuurlijk gaan we allemaal dood, maar dit is dan wel even heftig. Bovendien ben ik niet blij dat ze kennelijk zomaar aan mijn gegevens zijn gekomen, inclusief het feit dat ik binnenkort 65 wordt.”

Eigenaar Cees van der Spek van de gelijknamige uitvaartonderneming zegt in een reactie geenszins de bedoeling te hebben gehad om mensen te choqueren of voor het hoofd te willen stoten.

“Wij weten als geen ander dat dit soort zaken bij sommige mensen uiterst gevoelig ligt. Ik kan me de irritatie dan ook best indenken, maar nogmaals, we willen niemand krenken.”

Van der Spek zegt dat het bedrijf voor het eerst een dergelijke persoonlijke brief heeft verstuurd. De 65-jarigen zijn uitgekozen, omdat mensen op die leeftijd vaak over wat extra geld beschikken, zoals bijvoorbeeld bij het vrijkomen van een koopsompolis.

“Na overleg met ons reclamebureau dachten we, dat het misschien een goed moment was om de mensen warm te laten lopen voor ons depositofonds, waaruit uiteindelijk de begrafenis wordt betaald.”

Excuses

Onder aan de brief staat overigens nog in kleine letters, dat de Capelse begrafenisondernemer zich excuseert als het schrijven op een ongepast moment wordt bezorgd.

“Wij kunnen natuurlijk niet weten, of iemand nét is overleden of in een terminaal stadium verkeert. Vandaar deze regeltjes”, stelt Van der Spek.

Voor Krimpenaar Piet de Kramer is een dergelijk excuus grote onzin. “Dat staat onderaan op een tweede vel. Het leed is dan al geschied.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: