Crematorium Goes wordt kleinschalig opgestart

Gepubliceerd op 05 November 2007, 13:48
Laatst bijgewerkt 05 November 2007, 13:48

Het crematorium dat volgend jaar naar bedrijvenpark De Poel II in Goes komt, wordt kleinschalig van opzet. Op een oppervlakte van een kleine duizend vierkante meter komen twee koffiekamers, een aula en een kleinere familiekamer.

Het is onderdeel van de strategie die de Stichting Begraafplaatsen en Crematoria uit Best toepast. “Zo kunnen we zorgen voor een landelijke dekking”, legt voorzitter G. Swinkels van stichting Crematorium Goes uit. “Door klein te blijven hebben we een beperkte bezetting. Het betekent dat als we een dag geen crematie hebben, er ook geen personeel aanwezig is. Die kunnen we dan ook inzetten op een van de andere vestigingen. Daarmee blijven de kosten laag.”

De Stichting Begraafplaatsen en Crematoria heeft vestigingen in onder meer Uden, Leiden en Capelle aan de IJssel. Het bestuur heeft voor Goes gekozen, omdat de stad nog een ‘grijze vlek’ vormt tussen Bergen op Zoom en Middelburg. Swinkels: “De markt wordt ook steeds groter. Het aantal mensen dat zich laat cremeren stijgt enorm snel. In de jaren ’90 was het aantal crematies 45 procent ten opzichte van het aantal begrafenissen. Inmiddels hebben we het in Nederland over een aandeel van 55 procent, dat is een stijging van tien procent in vijftien jaar. “

Er komt geen speciale kamer waar een overledene kan worden opgebaard. “Er zijn in Goes al verscheidene uitvaartondernemers waar dat kan. Maar voor wie dat wenst, maken we ergens ruimte.”

De as blijft, als gevolg van een wettelijke verplichting, een maand op het crematorium. “Dat is ook fijn voor de nabestaanden. Mensen krijgen de tijd om na alle tumult even op adem te komen. De beslissing wat er met de as moet gebeuren, kan nog even worden uitgesteld. Ze kunnen ervoor kiezen de as op te splitsen in medaillons, te verstrooien op een strooiveld, in de eigen tuin of vanuit een vliegtuig over het landschap. De Nederlandse wet laat hierin veel keuzevrijheid.”

Goes wordt het derde crematorium van Zeeland. Er zit er sinds zeventien jaar een in Terneuzen. De gemeente Middelburg heeft de andere, al sinds 1978. De komst van het crematorium heeft mogelijk wel gevolgen voor Middelburg. De verwachting is dat het aantal crematies van mensen uit Noord- en Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland afneemt. Als alles meezitten, hoopt de stichting in 2008 te beginnen met bouwen.

Door met een beperkte bezetting en in een kleine ruimte te werken, is de stichting flexibeler bij de inzet van personeel. Daardoor blijven de kosten laag.

Bronvermelding:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: