’Uitbreiding Alblasserdamse begraafplaats is hele puzzel’

Gepubliceerd op 07 November 2007, 13:44
Laatst bijgewerkt 07 November 2007, 13:44

ALBLASSERDAM – De echte Alblasserdammers willen op de vertrouwde plek achter de Oude Toren begraven worden. Dit ervaringsfeit is de hoofdreden waarom het gemeentebestuur de begraafplaats aan de Kerkstraat wederom uitbreidt. De afgelopen decennia is er geregeld gediscussieerd over het al dan niet uitbreiden van de algemene begraafplaats bij de Oude Toren aan de Alblas.

Telkens kwamen er nieuwe lokaties is in beeld, zoals de polder Blokweer in de buurt van het Scheldepplein en de landerijen van Hof Souburgh tussen Alblasserdam en Oud-Alblas.

Steeds koos het gemeentebestuur voor uitbreiding, ook nu weer.

Er is uitgerekend dat via een systeem van teraardebestellingen en grafruimingen de Alblasserdamse grafvelden in theorie voor altijd voldoende voldoende ruimte bieden.

De huidige begraafplaats, is 15.400 vierkante meter groot, het nieuwe deel telt 7.500 vierkante meter.

De uitbreiding is geen eenvoudige operatie, maar een hele puzzel, stelt groentechnisch medewerker Kees Okker.

Zo moet het terrein tussen de huidige begraafplaats, Meursingstraat, Seniorstaat en Randweg ongeveer 2,5 meter worden opgehoogd tot het niveau van de bestaande begraafplaats.

Verder moet het rioolgemaal weg; koffiebar De Poort en buurthuis De Wipmolen moeten wijken, evenals de speeltoestellen op het grasveld. Bovendien gaan er parkeerplaatsen weg en een deel van de Van Eesterensingel wordt gedempt.

De Mijlpaal verdwijnt volgend jaar. Zodra het nieuwe cultureel centrum De Wipmolen klaar is verhuizen de gebruikers daar heen, zo is de bedoeling.

Koffiebar De Poort komt wellicht pas later aan de beurt, want de kans bestaat dat de uitbreiding en de ophoging van het terrein in fasen plaatsvindt.

De gemeente zoekt in de buurt nog een nieuwe plek voor de speeltoestellen die weg moeten en ook over de parkeerplaatsen bestaat nog onduidelijkheid. Omwonenden hebben aangegeven dat ze dit scherp in de gaten houden.

Voor de algehele inrichting van de begraafplaats, paden, grafvelden en groen, plus de directe omgeving komt nog een plan. Okker verwacht dat dit komend voorjaar voorjaar naar de gemeenteraad kan.

Die zal ook moeten besluiten hoe de verdeling wordt tussen algemene en eigen graven en of er kelder- of galerijgraven worden aangelegd. De verwachting is dat de eerste begrafenisplechtigheid op het nieuwe deel in 2011 of 2012 wordt gehouden.

Terwijl de voorbereidingen voor de uitbreiding in volle gang zijn, wordt er al druk gebouwd aan de nieuwe aula.

,,De oude was te oud en te klein,’ zegt beheerder Bas Stout van de begraafplaats.

De aula dateert van 1960 en in die periode was het aantal nabestaanden dat getuige wilde zijn van de uitvaart kleiner dan tegenwoordig, is zijn ervaring.

De gemeente heeft de aula vorig jaar verkocht aan uitvaartonderneming Drechtstreek. Voorwaarde was dat die er een een ruimer en moderner uitvaartcentrum van zou maken. Zo zijn er straks in de grootste ruimte 150 in plaats van 75 zitplaatsen. Verder komen er familiekamers waar nabestaanden desgewenst 24 uur per dag kunnen zijn. De eerste paal is vorige maand geslagen, de verwachting is dat het pand in februari of maart klaar is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: