Tandenrovers crematorium gestraft


NURNBERG – Een rechtbank in het Duitse Nürnberg heeft zes oud-medewerkers van een crematorium voorwaardelijke celstraffen en geldboetes opgelegd wegens de diefstal en verkoop van (resten van) gouden tanden uit het as van gecremeerden. Volgens Duitse media leverde de verkoop de afgelopen jaren zeker 135.000 euro op.

De rechtbank sprak van een ingewikkelde zaak omdat de gouden tanden doorgaans niet in de urn gaan en vervolgens worden weggegooid. Eigenlijk behoren de tanden formeel-juridisch aan niemand toe, maar de zes hebben toch onrechtmatig gehandeld omdat ze in de overtuiging waren dat het goud toebehoorde aan de nabestaanden of het crematorium.

Een van de betrokken advocaten heeft beroep aangetekend omdat het oordeel van de rechter onhoudbaar zou zijn.

Gepubliceerd op 07 November 2007, 21:48
Laatst bijgewerkt 07 November 2007, 21:48

Ik heb dit stukje hierboven er even bij gehaald, want gelukkig is dit in nederland NIET mogelijk. Na dat een overledene is verast gaat de as vanuit de oven rechtstreeks in een verzamelbus. Daarna worden er allerlei schroeven , spijker , kunstheupen etc uitgehaald. Kunstheupen valt weer onder medisch staal en wordt ook verzameld. Nu komt het;

Stukjes edelmetaal dus ook goud die men alsnog tegenkomt worden uit de as gehaald en gaan in een afgesloten bus. De edelmetalen en medisch staal wordt regelmatig opgehaald door een gespecialiceerd bedrijf. De opbrengsten uit deze metalen gaan de Vaillant Stichting.

Onderstaande foto’s zijn eigen foto’s ooit gemaakt in Crematorium Slingerbos te Ede ( Met dank aan toenmalig regiomanager Ger Brinkhorst ) :

Spijker, schroeven , nietjes

Medisch Staal

Uitleg over :
Het Dr. C.J. Vaillant Fonds


Na het cremeren van een overledene blijven er in de as vaak restjes edelmetalen of chirurgisch staal achter. Deze worden verzameld en gebruikt om goede doelen mee te steunen. Het fonds is in 1996 opgericht door de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) en is vernoemd naar de pleitbezorger van crematie in Nederland, dr. C.J. Vaillant. In 1914 was hij de eerste persoon die zich liet cremeren.

Donaties

Alle crematoria in Nederland steunen het Dr. C.J. Vaillant Fonds met het verzamelen van de edelmetalen en het chirurgisch staal. De metalen worden nooit hergebruikt voor de gezondheidszorg. De opbrengst van de metalen wordt gestort in het fonds, dat sinds 1997 zo’n 900.000 euro heeft uitgekeerd aan goede doelen. Om voor een donatie in aanmerking te komen, moet een doel aan drie voorwaarden voldoen:

  • De organisatie moet in Nederland zijn gevestigd en hier haar activiteiten ontplooien.
  • Het project moet van een landelijk werkende organisatie zijn.
  • Het project dient (grotendeels) afgerond te zijn.
  • Er ligt een duidelijke relatie naar de geestelijke of lichamelijke gezondheidszorg.

De projecten

Het fonds heeft donaties gedaan aan veel verschillende projecten, van klein tot groot. Bijvoorbeeld voor de ziekenhuisinrichting van twee hutten op het schip van de Zonnebloem. Het Koningin Wilhelmina Fonds heeft een donatie ontvangen voor de ontwikkeling van een computer waarmee borstfoto’s worden gemaakt. Daarnaast zijn er nog veel meer projecten die werden gesteund door het Dr. C.J. Vaillant Fonds. Bijvoorbeeld Ronald McDonald Huizen, stichting Aidsfonds, stichting De Opkikker, jeugd EHBO en de Landelijke Vereniging Mantelzorg.

Deelnemen

Het bestuur van de Landelijke Vereniging van Crematoria beslist welk goed doel een donatie krijgt. U kunt een voorstel indienen bij:

Landelijke Vereniging van Crematoria
T.a.v. het secretariaat
Van Stolkweg 29a
2585 JN Den Haag

Bronvermelding :

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: