ZWOLLE – Kerkhofmuur brokkelt af, restauratie te duur

Gepubliceerd op 07 November 2007, 14:57
Laatst bijgewerkt 07 November 2007, 14:57

De poort, het baarhuis, het kruisbeeld en de kapel zijn al gerestaureerd. Net als de priestergrafkelder. Enkel de muur van de roomskatholieke begraafplaats moet nog opgelapt worden, maar helaas: het bestuur van de oude dodenakker heeft geen cent te makken. Wat nu? “Ja, wat nu. Wachten tot er een oplossing is.”
Tussen de Bisschop Willebrandlaan en de Molenkampsweg liggen ruim 20.000 Zwollenaren begraven. Het oudste graf stamt uit 1841, het jaar waarin het kerkhof werd opgeleverd. Oudste onderdelen zijn de kapel en de muur, waarvoor de katholieke gemeenschap van Zwolle destijds 5700 gulden moest betalen. Nu een schijntje, destijds een fabelachtig bedrag, maar de roomsen hadden geen keus, aangezien er niet meer in en om kerken mocht worden begraven. De lijkgeur maakte de kerkdiensten ondraaglijk – vandaar.

Eind twintigste eeuw, anderhalve eeuw na de oplevering, stortte het kerkhof van ellende bijna in elkaar. Een ingrijpende restauratie was broodnodig. Dat kostte een smak geld, maar door de eigen reserves bij elkaar te schrapen en allerlei fondsen en overheden aan te schrijven kreeg het bestuur de begroting rond. “Al hebben we de muur er voor de zekerheid uitgehaald” , zegt penningmeester Jacques Berends. “Achteraf maar goed ook, want daarmee hadden we echt te veel hooi op onze vork genomen.”

Maar nu is het toch echt tijd om de 250 meter lange muur – die driezijdig is, sinds de noordelijke muur voor uitbreiding van het kerkhof is gesloopt – aan te pakken, zegt Berends. “Het is al niet veel meer, en hoe langer we wachten, hoe duurder het gaat worden.”

Een rondleiding over de dodengaarde toont aan dat Berends niet overdrijft. Overal in de 166 jaar oude muur zitten stenen los.

Sommige stukken hellen gevaarlijk over, hier en daar is al een deel afgebrokkeld. Ergens aan de zuidkant is een groot gat gevallen, dat door een stutbalk wordt afgesloten. De muren zijn bedekt met varentjes en korstmossen, wat hun levensduur niet ten goede komt, maar de begroeiing oogt pittoresk – pittoresker in elk geval dan de grijze achterkant van garage Oving en de witte daken van het woonwagenkampje.

Hoe dan ook: de muur moet opgelapt worden, en snel ook. Maar waar haal je eventjes 285.000 euro vandaan? Het enige wat Berends op dit moment zeker weet is dat het rijk 66.000 euro bijdraagt en de provincie vijftien procent van de resterende kosten. Wat betekent dat 186.000 euro nog ongedekt is. Berends: “De fondsen die ons eerder zo goed hebben geholpen, steken hun geld nu in andere doelen. Het college van B en W wil ook niets doen, heb ik begrepen. Misschien kan de gemeenteraad nog iets voor ons betekenen.”

Hij wordt wel eens jaloers als hij ziet “wat op begraafplaats Kranenburg allemaal mogelijk is”, zegt Berends. “Dat is natuurlijk van de gemeente, maar toch steekt het.”

Alsof een openbare school al het geld krijgt en een katholieke school niets? “Dat is een treffende vergelijking.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: