Milieubewust op weg naar hiernamaals

Gepubliceerd op 15 November 2007, 13:13
Laatst bijgewerkt 13 November 2007, 13:13

Een milieuvriendelijk leven hoeft niet op te houden na de dood.Groene duurzaamheid is ook de uitvaartbranche binnen gesijpeld. De nieuwste trend is milieuvriendelijk begraven of cremeren.

,,Neem een eikenhouten doodskist van vier centimeter dik,’’ zegt Erik Schrama, directeur van Rhinewood Trading Company en uitvaartbedrijf Schellingerhout. ,,Die komt na 150 jaar zo goed als ongeschonden de grond uit. Misschien dat de lak een beetje is aangetast, maar dat is het dan.’’ Zijn ‘neusje van de zalm’ is, eenmaal ter aarde besteld, binnen een half jaar vergaan: de doodskist gemaakt van wilgentenen. Geen zes planken, maar een kist van geweven snoeihout.

Het milieuvriendelijk begraven is een bescheiden, maar groeiende tendens. Vandaag worden in Eindhoven op het eerste Nationaal Uitvaartcongres de veranderingen in de sector besproken. In Nederland sterven per jaar zo’n 135.000 mensen. Van hen liggen er 100 tot 150 op hun finale reis in een maatschappelijk verantwoorde kist. ,,We verkopen per jaar zo’n vijftig wilgentenenkisten en -urnen,’’ vertelt Schrama. ,,En we zien dat aantal toenemen.’’

Voor de Dooskist (dus zonder ‘d’), een laatste onderkomen grotendeels gemaakt van oude kranten, geldt hetzelfde. ,,We hebben hem in ons assortiment opgenomen omdat een klant er naar vroeg,’’ vertelt Anton te Braak, uitvaartbegeleider bij uitvaartverzorger UVZ, de enige die de Dooskist in Nederland aanbiedt. ,,Een Canadees. Blijkbaar wordt in Canada de kartonnen kist al veel gebruikt. We dachten, er zullen vast meer mensen in Nederland zijn die dat willen.’’ Kartonfabriek Comodel maakt de kisten -zo’n vijftig per jaar- tegenwoordig op bestelling.

Het groene aspect in milieuvriendelijke uitvaarten zit hem in de materialen. Geen eiken, want voor elke kist moet wel een boom of twee tegen de vlakte. Geen spaanplaat, want dat bevat behalve houtkrullen ook lijm, die weer in het milieu belandt (na verbranding of begraven).

Behalve uit de Dooskist en de wilgentenenkist hebben natuurliefhebbers keus uit onder meer de eco-kist (ongelakt hout uit bossen die worden herplant), de eco-sarcofaag (van cellulose vezel), milieuvriendelijke handgrepen (van een plantaardig polymeer), biologisch afbreekbare folie (tegen lekvocht) en de herbruikbare uitvaartkist, waarvan alleen de kartonnen binnenkant de grond in gaat.

Om de wilgentenen te verkrijgen hoeft geen boom te worden gekapt, benadrukt Schrama. En ook de binnenkant is ‘groen’. ,,We gebruiken ongebleekt katoen en de matras vullen we met hooi.’’ Schrama denkt ook verder dan alleen de kist. ,,We stimuleren onze klanten overledenen geen nylon kleren aan te trekken. Geen panty’s, kunststofbril of plastic schoenen. Dat verteert niet.’’

Marjon Klaassen komt in haar eigen uitvaartbedrijf een enkele klant tegen die een mobiele telefoon of laptop in de kist wil meegeven. ,,Dat is natuurlijk heel milieuonvriendelijk,’’ zegt ze. ,,De persoonlijke tour is soms een beetje doorgeslagen.’’

Over de groene doodshuizen is ze sceptisch. ,,Het is maar zo’n klein onderdeel van een uitvaart.’’ Wat te denken van de vervuiling die bezoekers veroorzaken door uit heel het land met de auto naar een begrafenis of crematie te komen, zegt ze. ,,Of de bloemen. Dat zijn vaak kasbloemen, met veel energie gekweekt. Ik denk dan ‘pluk iets moois uit je tuin, of koop één bloem’.’’

Ze pleit voor kisten van populierenhout, dat na dertig jaar toch moet worden gekapt. ,,En reken ook de transportkosten mee. Die eco-kisten zijn leuk, maar als ze van ver moeten komen, is er weinig milieuvriendelijks meer aan.’’ Bronvermelding :

TIP: komt U een naam tegen waar U meer over wenst te weten kijk eens bij de zoekfunctie hier op deze website!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: