Parochie Nieuw Heeten schrikt van veranderingen

Gepubliceerd op 16 November 2007, 16:13
Laatst bijgewerkt 16 November 2007, 16:13

NIEUW HEETEN – De wijze van begraven op het kerkhof, de plek van de overledene bij een avondwake, de ingrijpende veranderingen binnen het pastoraal team na 1 januari 2008, de fusies van parochies en parochieverbanden en het aanstellen van een pastoraatsgroep, waren woensdagavond belangrijke onderwerpen op de parochieavond van de Sint Josephkerk in Nieuw Heeten.

Op de drukbezochte vergadering werden de parochianen in kennis gesteld van veel veranderingen en konden ze zelf ook ideeën inbrengen. Karin en Leon vertelden allereerst over hun ervaringen in Zambia. Zij maakten deel uit van de jongerengroep Mission Possible, die drie weken in Mongpogwe verbleef. Het was een indrukwekkend relaas.

Pastoor Wolters gaat 1 januari 2008 met emeritaat. Hij blijft wel zijn diensten aanbieden als priesterassistent en het pastoraal team kan daar al dan niet gebruik van maken. Vice-voorzitter Ton Bessembinder kondigde aan dat er per 1 januari het een en ander gaat veranderen. Hoe en wat is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Het beleid van het bisdom is er op gericht het aantal vieringen terug te brengen tot één eucharistieviering in het weekend en eventueel een gebedsdienst. De woord/communievieringen zijn teveel afgeleid van de eucharistieviering, zorgen voor verwarring en zijn daarom verdwenen.

In de personeelssfeer gaat er ook wat veranderen. Er komt één pastoor per samenwerkingsverband (met daarnaast pastoraal werkers en priester/assistenten) en ook één bestuur. De parochies worden een soort satelliet. “We zijn erg geschrokken van alle veranderingen en gaan wel tegengas geven om het aantal vieringen in stand te houden, maar het is de vraag of dit lukt. De parochie krijgt daar medio december meer informatie over. Er zal niet per direct verandering komen in het aantal vieringen.”

Op de begraafplaats wordt al vanaf de oprichting van de parochie (1923) uniform begraven. Dat betekent dat de gedenkstenen gelijk zijn. Het bestuur verzoekt de parochianen met klem hier geen verandering in aan te brengen. Wel wordt voorgesteld om op het nieuwe gedeelte ruimer te begraven. Veel nabestaanden vinden het bezwaarlijk dat ze op de huidige begraafvelden om bij het graf van de overledene te komen over andere graven moeten lopen. Dat betekent wel dat de grafrechten zullen worden verdubbeld.

Een ander voorstel was om te beginnen met het ruimen van de eerste graven vanaf 1923 (mits de eventuele nabestaanden daar toestemming voor geven). Er is namelijk nog nooit geruimd, terwijl dat elders vaak al na 20 of 30 jaar gebeurt.

Het bestuur zal onderzoeken of er ruimte in de kerk gecreëerd kan worden om de overledene tijdens de avondwake in de kerk te zetten. De parochianen hebben dan de keus tussen de rouwkapel en de kerk bij de avondwake en het condoleren.

Bronvermelding :

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: