Grafschennis in Harderwijk

Gepubliceerd op 20 November 2007, 10:33

Laatst bijgewerkt 20 November 2007, 10:33

Beheerder Wout Smienk van de twee begraafplaatsen in Harderwijk is kwaad op een groep vandalen die afgelopen vrijdag rotzooi heeft getrapt op begraafplaats Oostergaarde. Zo werd bij een kindergraf een hondenbeeldje enkele meters van zijn plaats gehaald en zijn bij een ander kindergraf twee treintjes omver geschopt.

Ook werden bloempotten omgegooid en planten uit bakken getrokken. ,,Ik vermoed dat het jongeren zijn die uit verveling de begraafplaats zijn over gegaan. Ze weten niet half hoeveel verdriet ze de nabestaanden daarmee aandoen.”

De vandalen zijn waarschijnlijk vrijdag tussen 12 en 14 uur op Oostergaarde geweest. ,,Op dat moment was op de nieuwe begraafplaats een uitvaart bezig”, constateert Smienk. Hij heeft wel een vermoeden over de daders, maar geen bewijzen. ,,Het komt gelukkig zeer weinig voor dat we overlast hebben, maar iedere keer dat het gebeurt, is er een teveel.”

Begraafplaats Oostergaarde wordt nog altijd druk bezocht. Sterker nog: er vinden meer begrafenissen plaats dan op de Elzenhof – de nieuwe begraafplaats die 4,5 jaar geleden open ging. Smienk: ,,Er zijn dit jaar zo’n 200 uitvaarten geweest, waarvan 120 nog op Oostergaarde. Er zijn daar veel familiegraven waar partners worden bijgezet.”

De oude begraafplaats is dicht begroeid en moeilijker te beveiligen dan de nieuwe, weet Smienk. ,,We zouden bij de ingangen wel camera’s kunnen ophangen, maar die zouden niet afdoende zijn. Dan moet je overal camera’s plaatsen en daarvoor gebeurt er toch eigenlijk net te weinig.”

Bovendien wil Smienk voorkomen dat de drempel hoger wordt om de begraafplaats te bezoeken. ,,Officieel moeten we een blauw bordje bij de ingang hangen met daarop ‘Verboden toegang voor onbevoegden, artikel 461′ etc. Maar daar twijfel ik nog over. De mensen zijn welkom om dagelijks te komen kijken. Zo’n bordje zou bezoekers kunnen afschrikken. Het moet juist een openbare plek zijn waar je rust kunt vinden.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: