ROOSENDAAL – Verzet tegen verplicht nummer op grafsteen

Gepubliceerd op 20 November 2007, 10:55
Laatst bijgewerkt 20 November 2007, 10:55

Mensen die een grafsteen laten plaatsen op de Roosendaalse begraafplaats Zegestede, zijn verplicht een nummer in die steen te laten graveren. En dat mag maar op één plek: linksonder aan de voorkant. Dat was eigenlijk altijd al verplicht, maar de laatste jaren werd dat nog weleens ‘vergeten’ onder druk van opdrachtgevers, die zo’n nummer op de steen van hun dierbare overledene geen gezicht vonden.

De stichting Crematorium Bergen op Zoom die sinds januari het beheer over Zegestede voert, heeft de steenhouwers echter per brief gemaand de regels, dus ook die van het nummer op de grafsteen, goed na te leven. “Het is inderdaad ooit zo afgesproken, dus mogen ze het eisen, maar ik vind het wel jammer dat er niet te praten valt over een ander plek voor dat nummer, bijvoorbeeld aan de achterkant van de steen”, zegt steenhouwer Van Overveld uit Roosendaal.

Een van de mensen die bezwaar heeft tegen het verplichte nummer, is Anja Jaber uit Etten-Leur. Haar man is vorig jaar op 7 december overleden en begraven op de islamitische begraafplaats van Zegestede. Op zijn eerste sterfdag willen zij en haar kinderen een steen op zijn graf plaatsen, “maar dan wel zonder zo’n nummer aan de voorkant. Dat is echt geen gezicht.”

Adjunct-directeur Oostrum van de stichting Crematorium Bergen op Zoom zegt dat het verplichte nummer bedoeld is om te voorkomen dat graven met elkaar worden verwisseld en om snel een graf te kunnen vinden. “Dat is ook in het belang van de nabestaanden, maar als die plek zo’n probleem is, valt er met ons waarschijnlijk best wel te praten over een andere plek.”

Bronvermelding:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: