Begraven in Blokzijl, Vollenhove, Heetveld

Gepubliceerd op 21 November 2007, 13:41
Laatst bijgewerkt 21 November 2007, 13:41

Extra ruimte voor begraven in Blokzijl, Vollenhove, Heetveld

STEENWIJKERLAND – Het definitief ruimen van (eeuwige) graven in de gemeente Steenwijkerland is voorlopig geen optie.

Toch is op enkele begraafplaatsen al op korte termijn uitbreiding noodzakelijk. Reden dat het college van B en W de gemeenteraad voorstelt de begraafcapaciteit in de kernen Blokzijl, Vollenhove en Heetveld uit te breiden. Daarvoor is ruim 1,5 miljoen euro nodig.

Het voorstel volgt op langdurig onderzoek in het project ‘Begraven in Steenwijkerland’, waarbij gekeken is naar behoefte, capaciteit en de mogelijkheid van ruimen. Vooral de eeuwigdurende graven (zo’n 75 procent van het totaal) vormen een forse kostenpost voor de gemeente en schroeven de tarieven op. Zulke graven zijn sinds het begin van de jaren zeventig uit de gratie; een graf werd voortaan nog voor een maximale termijn van twintig en later voor tien jaar gekocht. De nijpende situatie – met name in Blokzijl, waar momenteel nog drie graven beschikbaar zijn – duldt geen uitstel meer. Ruimte voor uitbreiding op de bestaande begraafplaats is er niet, zodat uitgeweken wordt naar een perceel in de nieuwbouwwijk Noordermaten. Blokzijl heeft dan tot 2027 weer voldoende ruimte. In Vollenhove wordt een nieuwe begraafplaats aangelegd rond De Voorst, die tot 2025 genoeg capaciteit biedt. In Heetveld kan – in elk geval tot 2014 – worden volstaan met uitbreiding van het bestaande terrein.

Het aantal crematies neemt de laatste jaren toe en bespaart kostbare ruimte, maar volgens wethouder Peter van der Terp wordt in Steenwijkerland nog opvallend veel méér begraven dan verhoudingsgewijs in Nederland. De raad beslist op 18 december over het krediet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: