‘Maak uitvaart persoonlijk’

Gepubliceerd op 21 November 2007, 10:55
Laatst bijgewerkt 21 November 2007, 10:55

BERGEN OP ZOOM – Je zou ze niet de kost willen geven, uitvaartleiders die teruggrijpen op onpersoonlijke standaardteksten. Een gruwel voor begrafenisondernemers die met de tijd zijn meegegaan en een uitvaart weten te individualiseren. Zoals het zou moeten.

Zie ook:
Het mag wel meer dan ‘Vaarwel’ zijn


Hoe gaan uitvaartleiders in de praktijk om met de inbreng van de nabestaanden? Stimuleren ze het bedenken en uitspreken van een eigen tekst bij de uitvaart, en lukt dat iedereen?

Uitvaartondernemer Jannie Hulsbergen in Bergen op Zoom zit dertien jaar in het vak, waarvan negen jaar met haar eigen bedrijf. Dat nabestaanden het moeilijk vinden om teksten te schrijven, dat merkt ze vaak. “Mensen zitten daar tegenaan te hikken. Maar als ze er eenmaal voor gaan zitten, dan lukt het meestal wel. Ze vragen vaak om hulp, om dingen in de toespraak niet te vergeten.”

Ze heeft daar ook wel een soort checklist voor in haar hoofd: op een rijtje zetten wat belangrijk is.

Hulsbergen stimuleert nabestaanden om vooral zelf bijdragen te leveren aan de uitvaart. “Anders blijft het zo onpersoonlijk. Zelf iets doen en een toespraak houden, geeft je een goed gevoel.”

Ze heeft het als nabestaande kortgeleden ook zelf ondervonden, nadat haar eigen vader overleed.

“Het is goed voor de verwerking. En als het je zelf niet lukt, is er altijd wel iemand te vinden die het van je overneemt. Er zit meer emotie bij, en dat is juist erg goed, die mag er ook zijn bij een uitvaart.”

Om de emotie je toespraak niet te laten verstikken, daar is op te trainen, zegt de Bergse uitvaartleider.

“Hou de tekst beknopt. En lees ‘m vooraf een paar keer hardop voor. Dan voel je waar de emoties kunnen zitten, de scherpe randjes. Het leert je beter met je gevoel omgaan.”

Een standaardtekst zal zij nooit gebruiken. Zoals zij collega-uitvaartleiders nog wel hoort doen. “Die hebben dan een tekst uit een handboek gehaald, vullen de naam in, kijken of iemand gelovig is of niet en zeggen vooral neutrale dingen of bij crematie iets over een vuur. Zo onpersoonlijk.”

Jannie Hulsbergen haalt er bij voorkeur ook kinderen bij. “Als break, en om die er ook bij te betrekken. Dat werkt altijd goed.”

Humor is echt niet taboe op een uitvaart. “Dat er gelachen wordt, komt vaak voor. Gelukkig maar.”

‘Om de emotie je toespraak niet te laten verstikken, daar is goed op te trainen’, Bronvermelding :

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: