Minder mensen sterven

Gepubliceerd op 21 November 2007, 16:50
Laatst bijgewerkt 21 November 2007, 16;50

Naar verwachting sterven er in 2007 ongeveer 132.000 mensen, terwijl in 2002 een schatting van 150.000 sterfgevallen was gemaakt. Het lagere sterftecijfer wordt vooral veroorzaakt doordat minder mensen door hart- of vaatziekten doodgaan. Zaken als betere medicatie en chirurgische behandeling spelen hierbij een grote rol.

Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Voor niet-westerse allochtonen is de daling van dit sterftecijfer sterker dan voor autochtonen. Hierdoor nemen de verschillen naar herkomst af.

Toch zijn er nog steeds verschillen tussen de bevolkingsgroepen. Zo vallen onder de jongvolwassenen de Antilliaanse mannen op door een relatief hoog sterftecijfer. Deze hogere niet-natuurlijke sterfte is toe te schrijven aan een hogere frequentie van moord en doodslag.

Ook was de sterfte van niet-westerse allochtone zuigelingen in de periode 2002-2006 nog een kwart tot een derde hoger dan die van autochtone zuigelingen. Dit komt onder meer doordat de frequentie van tienergeboortes in deze groep veel hoger is. Dit is nog meer het geval als het om alleenstaande tieners gaat.

Onder de Turkse, Surinaamse en Antilliaanse bevolking sterven meer mannen tot ongeveer 70 jaar. Net als in eerdere jaren vormen de Marokkaanse mannen met lagere sterftecijfers vanaf middelbare leeftijd een opvallende uitzondering. Voor vrijwel alle niet-westerse allochtone vrouwen gelden vanaf middelbare leeftijd sterfterisico’s die vergelijkbaar zijn met of lager zijn dan die van autochtone vrouwen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: