‘Urnengraf in Elburg is veel te duur’

Gepubliceerd op 30 November 2007, 13:50
Laatst bijgewerkt 30 November 2007, 13:50

ELBURG – Crematies komen maar zelden voor op de Veluwe.

Het overgrote deel van de overledenen keert terug in de moederschoot van de aarde, zoals het bijbels is bedoeld. Joop Wijnbelt uit Elburg vindt dat andersdenkenden worden ontmoedigd met een exorbitant hoge prijs voor een urnengraf.

“Kijk”, wijst Joop Wijnbelt naar de drie urnengraven die praktisch naast elkaar liggen op de begraafplaats aan de Oostelijke Rondweg. “Wij hebben nog geluk gehad, omdat we het eerste urnengraf hadden bijna vier jaar geleden. Ook aan de linkerkant hebben we nog wat ruimte. Maar de rest wordt er zo pal naast gelegd. Waarom is dat nou nodig? Kan het niet ruimer?”

Het bevreemdt hem bovendien dat de prijs voor een urnengraf nagenoeg gelijk is gesteld aan een gewoon graf. Het urnengraf kun je je voorstellen als een afwasbak in de grond, met daarin de asbus. De bak wordt afgesloten en daarbovenop komt een tegel.

Wijnbelt veegt wat grind weg van een tegel en dan is de afmeting duidelijk zichtbaar. “Niet meer dan 50 bij 50 centimeter, en 30 centimeter de grond in. Toch betalen we dezelfde prijs als voor een compleet graf.”

De reden is volgens hem dat de gemeente Elburg het begraven van urnen – en dus de keuze voor crematie – financieel wil ontmoedigen.

“Het heeft jaren geduurd voordat hier een urn begraven mocht worden. We zijn altijd in Zwolle geweest, waar de asbus in een urnenmuur stond. Die zou er in Elburg ook komen. Dat kun je aan de opzet van het terrein al wel zien: een grote, ronde cirkel met een hekwerk. De politiek van Elburg heeft het echter tegengehouden, daar willen ze niet aan. Een urn begraven mag nu wel. We hebben er twaalf jaar op moeten wachten voordat we Willeke terug konden halen naar Elburg.”

Hij voelt zich gegriefd door het disrespect voor andersdenkenden. “We hebben al voor Willekes dood gesproken over de mogelijkheid van crematie. Mijn vrouw en ik kiezen ook voor crematie.”

Hij zegt veel openlijke verwijten te hebben gekregen, van mensen die met bijbelteksten kwamen aanzetten. “Wij hebben geen geloof, we willen daar niets meer mee te maken hebben. Ik heb zelfs geen bijbel in huis. We leven eenmaal op aarde en dan is het gebeurd. Ik ben kerkelijk opgegroeid en ook gedoopt, maar heb het ongedaan laten maken.”

Tegelijk nuanceert hij deze uitspraak. “Zet er maar bij dat een van onze beste vrienden kerkelijk meelevend is en zo ongeveer alle kerkelijke functies heeft bekleed. Wij praten niet over onze meningsverschillen, maar zijn er voor elkaar. Als ik hem nodig heb, is hij er meteen.”

**********************************************************************

“Kijk ook regelmatig naar het nieuws over onze uitvaartbeurs !”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s