Veel spijtoptanten na een crematie

Gepubliceerd op 01 December 2007 , 03:13
Laatst bijgewerkt 01 December 2007 , 03:13

Dit bericht gaat over Begraafplaats te Almelo. Doch voor de Begraafplaatsen elders zijn de vermeldde gegevens niet anders! Ik heb dit bericht geplaatst voor u als lezer van dit uitvaartinformatie-weblog dat U dus weet wat er zoal tijdens een uitvaart mogelijk is :

Tonnie Homan van de gemeentelijke begraafplaats ’t Groenedal in Almelo: “Gemiddeld genomen, en dat is een ander misverstand waarmee we te kampen hebben, is een begrafenis met 1.800 euro ook niet duurder dan een crematie.”
Tonnie Homan, beheerder van de gemeentelijke begraafplaats ’t Groenedeal in Almelo, constateert dat het aantal begrafenissen op ‘zijn’ begraafplaats vorig jaar met een dip had te maken.

Gemiddeld hebben we 240 begrafenissen per jaar, maar vorig jaar dus niet.

Dit kan toeval zijn of komen doordat het sterftecijfer in ons land daalt door de toenemende levensverwachting, maar het kan ook zijn dat mensen toch meer voor crematie kiezen. Dat is ook wel de landelijke trend: meer dan de helft van de gestorvenen wordt inmiddels gecremeerd.

In Almelo is dit percentage 65. Veel mensen kiezen voor crematie omdat ze de familie niet de last van het grafonderhoud willen opleggen. Een gevolg van de toenemende individualisering zoon en dochter wonen in het Westen en kunnen niet steeds naar de begraafplaats om het graf van vader of moeder bij te houden.

Helaas constateren we dat er ook spijtoptanten zijn: na de crematie komen mensen erachter dat ze toch graag een bezoekplek willen hebben waar ze naar toe kunnen gaan in de wetenschap dat er in elk geval nog stoffelijke resten van hun dierbare overledene liggen, Wij zijn aan die behoefte tegemoet gekomen door de realisering van een urnen-nis waarin asbussen kunnen worden bijgezet, en de mogelijkheid te bieden as in een graf te strooien. Bij de urn, maar ook elders op de begraafplaats kan een gedenksteen worden aangebracht zodat de nabestaanden toch een herinneringsplek hebben.

Het argument van mensen dat ze hun nabestaanden niet met onderhoud willen opzadelen gaat volgens Homan niet op.

De gemeente onderhoud het graf voor de duur van de grafrechten, het zit bij de prijs inbegrepen.

Gemiddeld genomen, en dat is een misverstand waarmee we te kampen hebben is, een begrafenis met 1800 euro ook niet duurder dan een crematie. Daar komt dan nog wel een grafsteen bij van zo’n 800 tot 900 euro.

Volgens Homan zijn er ook goedkopere graven “Dat zijn de algemene graven waar het lichaam van een overledene in een reeds bestaand graf wordt begraven. De kosten hiervan zijn 600 Euro. In het Westen van het land is dit vrij algemeen maar in Twente niet; een Tukker schaamt zich hier al snel voor. Om het algemene graf uit het verdomhoekje je halen, hebben wij besloten deze graven verspreid tussen de andere graven door aan te brengen.

Volgens Homan is er tegenwoordig veel mogelijk bij een begrafenis. De eigen muziek van een overledene kan worden gespeeld, iets wat veel mensen niet weten. Er kan een foto op het graf worden geplaatst, aangebracht met lazertechniek en alle graven worden digitaal vastgelegd voor het geval familie na ruiming van het graf nog onderzoek naar de voorouders wil doen. Hoe de begrafenis ook verloopt, in alle gevallen loopt een medewerker van onze begraafplaats voorop en in alle gevallen mag de familie zelf een plaats uitkiezen.

Tonnie Homan is regionaal contactpersoon voor het Landelijk Orgaan Begraafplaatsen (LOB). Dit orgaan bestaat twaalf jaar en kan worden gezien als belangenbehartiger/ branche-organisatie voor de begraafplaatsen in ons land. 80 Procent van de begraafplaatsen is bij LOB aangesloten. Een van de zaken waar LOB zich momenteel mee bezighoudt is de evaluatie, samen met de overheidheid,van de Wet op de Lijkbezorging uit 1991. De website http://www.begraafplaats.nl fungeert als een juridische vraagbaak voor begraafplaatsbeheerders.

LOB houdt jaarlijks diverse themabijeenkomsten waar informatie en ervaringen worden uitgewisseld. Bij LOB zijn zowel de algemene- en gemeentelijke begraafplaatsen aangesloten als de bijzondere- rooms katholieke of nederlands hervormde begraafplaatsen.

Advertenties

Eén reactie

  1. Het valt me op dat er weinig nieuws is over bovenaards begraven,of te noemen wandgraven.Graag iets meer hier over,of dit ook in Nederland gebeurt zo ja , waar..?

    Vriendelijke groeten,
    H.M.Tijink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: