Wordt Thanatopraxie in 2008 wettelijk erkend

Gepubliceerd op 01 December 2007 , 04:08
Laatst bijgewerkt 01 December 2007 , 04:08

Bas de Leng : “De Wet schrijft voor dat een lichaam binnen een bepaalde termijn moet worden gecremeerd of begraven. Met thanatopraxie is verlenging van deze termijn tot tien of twaalf dagen mogelijk.”

Een overledene zal in veruit de meeste gevallen op of net na de vijfde dag na overlijden worden begraven of gecremeerd. Maar soms kan het nodig zijn om een overledene langer dan deze termijn op te baren. “Bijvoorbeeld omdat een familielid op vakantie is en nog gewaarschuwd moer worden,” zegt Bas de Leng, gediplomeerd thanato-practeur.

Maar ook kan het zo zijn dat de toestand van de overledene het niet toelaat dat deze langer wordt opgebaard in bijvoorbeeld een open kist. De “kist ‘moet dicht’, zoals dat dan heet “. Ook dan kan thanatopraxie soms uitkomst bieden. Een thanato-practeur kan een overledene behandelen met conserverende vloeistoffen en producten, zodat deze kan worden opgebaard zonder koeling en ook voor een langere periode tot zelfs zo’n twaalf 12 dagen.

Thanatopraxie is dus het tijdelijk conserveren van het menselijk lichaam na het overlijden.

De ontbinding en bacteriegroei worden geremd, waardoor de overledene toonbaar blijft. De typische donkere vlekken verdwijnen, de huid krijgt een normale kleur en het lichaam een natuurlijke vorm. Zonder koeling blijft het lichaam bij normale temperaturen in die toestand bewaard tot het moment van de uitvaart. Uiterlijk tien dagen na de behandeling zal het natuurlijke ontbindingsproces op gang komen.

Volgens De Leng zal thanatopraxie ook tegemoet komen aan de groeiende behoefte om overledenen thuis in een vertrouwde omgeving op te baren.

Natuurlijk kan een overledene via ingenieuze koelsystemen thuis worden gekoeld, maar soms zijn deze niet voldoende vanwege de staat waarin het lichaam verkeert of om een langere termijn te overbruggen.

De verwachting is dat nabestaanden na de komende wetswijziging ( verwachting januari 2008 ) zullen kiezen voor thanatopraxie.

De Leng is accountmanager bij de Zorg Diensten Groep in Geldermalsen. De Zorg Diensten Groep levert door middel van vier werkmaatschappijen gespecialiseerde dienstverlening op het gebied van postmortale zorg: de laatste zorg aan overledenen. Onderdeel van de Zorg Diensten Groep is Docendo Opleidingen. Sinds kort kan bij Docendo de opleiding thanatopraxie worden gevolgd.

De Leng: De wet schrijft voor dat een’ lichaam binnen een bepaalde termijn moet worden gecremeerd of begraven dat is na 36 uur en binnen 6 dagen. Met thanatopraxie is verlenging van deze termijn tot tien of twaalf dagen mogelijk. Binnenkort komt er naar alle waarschijnlijkheid een wijziging in de wet op de lijkbezorging ( waarschijnlijk zal dit zijn 01-01-08 ) waardoor deze verlenging ook een wettelijke basis krijgt.

Er zijn vele manieren om overledenen te verzorgen. De Leng: “Deze worden onder meer toegepast op overledenen die na een ongeval in meerdere of mindere mate beschadigd zijn geraakt, maar dan praten we over de , extreme gevallen. Wat veel mensen niet weten is dat al deze technieken ook toegepast kunnen worden op overledenen waarbij een verkleuring of kleine wondjes te zien zijn. We proberen om ervoor te zorgen dat de nabestaanden toch nog een goed herinneringsbeeld overhouden aan de overledene.
Make-up, camouflage technieken en restauratie worden hierbij ingezet op verzoek van uitvaart ondernemers en nabestaanden, Zelfs airbrush behoort tot de mogelijkheden.

De Zorg Diensten Groep bestaat naast Docendo Opleidingen uit Cura Mortu Orum mortuarium-beheer, Mortuarium Schiphol en Multiline Meldkamerdiensten.

Advertenties

Eén reactie

  1. Wat een verhaal…. Nog een slinkse manier van het CMO om alles naar zich toe te trekken. Wanneer worden wij eens wakker????

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: