OOSTERHOUT – H. Driehoek: ‘Geen groot crematorium’

Gepubliceerd op 03 December 2007 , 01:45
Laatst bijgewerkt 03 December 2007 , 01:45

De Stichting Heilige Driehoek wil meer duidelijkheid over de plannen om een crematorium te bouwen bij de begraafplaats aan de Veerseweg in Oosterhout.

Het bestuur zou naar eigen zeggen geen problemen hebben met een crematorium dat ‘past bij de schaal van Oosterhout’, maar vreest de komst van een crematorium met regionale functie. Een groot crematorium zou in de ogen van de stichting leiden tot een grote verkeersdruk op de omliggende wijk en een verhoogde uitstoot van schadelijke stoffen.

De gemeente is in gesprek met de Stichting Begraafplaatsen Oosterhout, uitvaartorganisatie Dela en Bruijns Uitvaartverzorging over de komst van een crematorium in Oosterhout. Dela liet recent weten dat het crematorium – als het er al komt – in ieder geval nog een paar jaar op zich laat wachten.

“Onze stichting heeft geen probleem met een crematorium op zich”, zegt Cock Gorisse, voorzitter van de Stichting Heilige Driehoek. “Als het maar aangepast is aan de schaal van Oosterhout. Een groot crematorium zou een grote verkeersdruk en uitstoot met zich meebrengen. Dat willen we niet.”

De Stichting vraagt het college nu in een brief om duidelijkheid, omdat zij wil voorkomen dat het nieuwe bestemmingsplan straks alle ruimte biedt aan een crematorium met regionale functie. Het nieuwe bestemmingsplan voor de Heilige Driehoek komt waarschijnlijk in maart. Gorisse: “We willen voor die tijd weten wat de gemeente wil en verwacht.”

Gorisse twijfelt sterk of het zin heeft een kleinschalig crematorium te bouwen. “Als je een crematorium alleen voor Oosterhouters bouwt, kan dat heel duur worden. Er zijn prachtige filters om allerhande stoffen uit de lucht in de omgeving te houden, maar die kosten veel geld. Als je die investering er uit wilt halen, moet je een grote ‘omzet’ draaien. Met alleen Oosterhoutse crematies redden ze dat waarschijnlijk niet.”

Volgens Gorisse is de Stichting Heilige Driehoek er van op de hoogte dat de plannen voor het crematorium nog in een pril stadium verkeren. Zij zegt dat de stichting tijdig actie wil ondernemen, om straks niet voor een voldongen feit te staan. “Wij willen nu al weten wat de bedoeling is.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: