BOXTEL – Begraafplaats wordt te klein

Gepubliceerd op 04 December 2007 , 13:35
Laatst bijgewerkt 04 December 2007 , 13:35

Er is op de begraafplaats Munsel geen ruimte om een speciale afdeling te maken waar islamieten begraven kunnen worden. Dat en meer staat te lezen in het nieuwe beleidsplan voor de algemene begraafplaats in Boxtel dat vanavond door de commissie ruimtelijke zaken wordt besproken.

De begraafplaats Munsel raakt vol. De politiek bespreekt vanavond het nieuwe beleidsplan over het kerkhof.

Het plan is opgesteld door Genius Loci (begraafplaatsadviseur) en geeft een vergezicht op de algemene begraafplaats tot zeker in 2045. Volgens wethouder Wim van Erp is het een gevoelig onderwerp om over te praten. “We hebben gemeend dat een eigen islamitische zone op de begraafplaats erg veel ruimte in beslag zal nemen. Er moet aan een aantal eisen worden voldaan. Er moet een muur omheen en een wasruimte erbij. De graven naar het oosten gericht. Dat vergt allemaal veel ruimte en die is kostbaar”, aldus Van Erp.

Toch geeft de wethouder aan dat er individueel wel islamieten op de Boxtelse begraafplaats worden begraven. “Dat zijn toevallig graven die al op het oosten zijn gericht. Nabestaanden passen zich verder aan de gebruiken van de begraafplaats aan. In deze tijd zijn er meer en meer islamieten die niet meer in het geboorteland begraven willen worden maar hier. In onze regio kunnen ze dan terecht in Den Bosch waar een islamitische begraafplaats is.”

Boxtel moet volgens Genius Loci snel aan het werk om het tekort aan nissen voor asbussen op te lossen. Daarvoor zou de urnenmuur al voor 2009 uitgebreid moeten worden. Van de 236 beschikbare nissen zijn er nu nog maar 33 vrij. Die zouden rond 2009 allemaal vol zijn, zo wordt verwacht.

Op de midden- en langere termijn komt Boxtel met de begraafplaats Munsel wel voor problemen te staan. In het ergste geval ontstaat er een tekort voor 579 graven. In het gunstigste geval moet de eeuwigdurende capaciteit op de begraafplaats omhoog met 307 graven. Toch altijd nog een ruimtebeslag van ongeveer 2500 vierkante meter. En uitbreidingsruimte is er op Munsel niet omdat de begraafplaats ligt ingesloten door woningbouw. Als op termijn de graven van de JMJ-zusters en Zusters van Onze Lieve Vrouw uit Afrika worden geruimd om elders te worden herbegraven, komt er wel wat ruimte vrij om het tekort op te vangen. Er zouden dan 122 plekken vrij komen.

DE FEITEN

– Boxtel moet op de langere termijn de ruim opgezette begraafplaats Munsel anders inrichten.

– Door inbreiden moeten er meer graven bij kunnen om de groei van graven, baby-boom van jaren vijftig, op te kunnen vangen.

– Op de korte termijn moet de urnenmuur op Munsel worden aangepakt.

– In 2009 zijn de laatste 33 nissen van de 236 bezet, zo is de schatting, en is uitbreiding dus snel nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: