Moslim verkiest vaker graf in Nederland

Gepubliceerd op 04 December 2007 , 13:46
Laatst bijgewerkt 04 December 2007 , 13:46

Volgens consulent drs. Pauline Harmsen van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) is de toename van de moslimlocaties het gevolg van het feit dat moslims heel bewust een Nederlands kerkhof kiezen als laatste rustplaats: “De eerste generatie immigranten heeft vaak als laatste wens in het vaderland te worden begraven. De tweede en derde generatie kiest in toenemende mate voor een kerkhof in Nederland. Voor de rouwverwerking is het belangrijk een overleden dierbare dichtbij je te hebben.” Ons land telt nu 70 dodenakkers met een eigen islamitisch gedeelte.

De LOB heeft in verband met deze tendens vorige week de ‘Handleiding Islamitisch Begraven’ uitgegeven. Die wordt verstuurd onder alle 640 beheerders van begraafplaatsen die lid zijn van de brancheorganisatie. Daarbij gaat het om zowel gemeentelijke als particuliere (kerkelijke) begraafplaatsen; zij beheren in totaal circa 3000 kerkhoven in ons land, ofwel 80 procent van het totaalaantal.

De handleiding wordt ook verspreid onder gemeenteambtenaren en gemeentelijke beleidsmakers, die uit hoofde van hun functie eveneens met de trend van het islamitisch begraven te maken krijgen. De verwachting is dat het aantal kerkhoven met een islamitisch gedeelte de komende jaren toeneemt. De tweede en derde generatie moslimimmigranten kan namelijk een eigen islamitisch gedeelte opeisen. ,,In de wet op de lijkbezorging staat dat ‘iedere ingezetene van Nederland recht heeft op een waardige laatste rustplaats conform de eigen levensovertuiging’,” aldus drs. Harmsen, auteur van de handleiding. Eigen specifieke moslimbegraafplaatsen aanleggen is anno 2007 nauwelijks nog haalbaar, aldus woordvoerster Harmsen. ,,Grond is schaars en dus kostbaar. Bovendien is Nederland al helemaal ingedeeld volgens bestemmingsplannen. Een tweede optie is dan op een algemene begraafplaats een eigen stuk grond realiseren, waar mensen met een zelfde geloofsovertuiging bij elkaar kunnen liggen.”

In de handleiding wordt ook ingegaan op grafrust. Moslims weten vaak niet dat hier grafrechten moeten worden betaald omdat anders de kans bestaat dat het graf na verloop van tijd wordt geruimd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: