”Medische ethiek verdient aandacht van christenen’

Gepubliceerd op 08 December 2007 , 04:43
Laatst bijgewerkt 08 December 2007 , 04:43

De jubilerende NPV (Nederlandse Patiënten Vereniging) en Prof.dr. G.A. Lindeboom Instituut brengen op 11 december – de jubileumdatum van de 25-jarige NPV – het boek ‘Levens-waardig-heden – Bijbelse bezinning op zorg voor het leven’ op de markt.

De NPV en het Prof.dr. G.A. Lindeboom Instituut, dat op 30 maart twintig jaar bestond, besloten vanwege de voortdurende actualiteit van medisch-ethische onderwerpen samen een actueel en bezinnend boek op de markt te brengen dat christenen wil toerusten als het gaat om vragen zoals: Wat zegt de Bijbel over orgaandonatie? Zijn er voor een christen grenzen aan IVF? Is sedatie een alternatief voor euthanasie? Hoe ga je om met medische beslissingen in de laatste levensfase? Prenatale screening, wat is dat?

“Moeilijke vragen, waar vaak niet eenvoudig een eensluidend antwoord op is te geven. Dat is dan ook niet de bedoeling van deze uitgave. Maar op het snijvlak van Bijbel en wetenschap is er wel degelijk een christelijke denklijn te schetsen ten aanzien van deze en andere medisch-ethische onderwerpen”, aldus prof.dr. H. Jochemsen (directeur Prof.dr. G.A. Lindeboom Instituut) een van de auteurs. Hij en dr. R. Seldenrijk (directeur NPV) weten op laagdrempelige wijze de wetenschappelijke actualiteit en de patiëntgerichte praktijk met elkaar te verbinden. De christelijke medische ethiek is daarbij het uitgangspunt.

Seldenrijk: “Medische ethiek verdient de aandacht van christenen. Zowel het levensbegin als het levenseinde hebben in een christelijke levensvisie grote betekenis. Omdat wij gemaakt zijn ‘als beeld van God’ dragen wij verantwoordelijkheid in alle relaties waarin wij staan: tegenover God, onze medemensen, Gods schepping en niet in het minst ons eigen lijf en leven. Dan gaat het om zorg voor het leven in gezondheid en ziekte, tot aan de laatste ademtocht.” Zo komen ook onderwerpen in beeld zoals omgaan met erfelijkheid, embryo- en stamcelonderzoek, vaccinatie, leven met een handicap, eenzaamheid en mantelzorg, feiten en fabels over morfine, ouder worden met gebreken, identiteitsgebonden zorg en begraven versus cremeren.

Het boek Levens-waardig-heden biedt niet alleen bezinning, maar wijst mensen ook door. Zij die verdere studie willen maken van een onderwerp, kunnen terecht bij het wetenschappelijke Lindeboom Instituut. Patiënten – of hun omstanders – die in de praktijk met de beschreven onderwerpen te maken krijgen, kunnen in veel gevallen bij de NPV terecht voor hulp of advies.

‘Levens-waardig-heden – Bijbelse bezinning op zorg voor het leven’ is gedrukt door Buijten & Schipperheijn en aan te schaffen bij de NPV, het Prof.dr. G.A. Lindeboom Instituut en de christelijke boekhandels. Verschijningsdatum: medio december, prijs € 10,–.

Bron: Prof.dr. G.A. Lindeboom Instituut

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: