Politiek kritisch over eisen moslimbegraafplaats

Gepubliceerd op 10 December 2007 , 04:30
Laatst bijgewerkt 10 December 2007 , 04:30

Het CDA en de Partij voor de Vrijheid (PVV) hekelen de eisen die moslims stellen aan begrafenissen op Hollandse bodem. De PVV vindt het schandalig dat moslims niet naast niet-moslims begraven willen worden. Ook het CDA noemt deze eis ’bizar’.

Op zeventig van de 3500 Nederlandse begraafplaatsen kunnen moslims zich volgens islamitische gebruiken laten begraven. Ze komen in een afgescheiden grafakker te liggen, omdat moslims alleen tussen geloofsgenoten begraven willen worden. Ook zijn de graven zoals voorgeschreven gericht op Mekka.

CDA en PVV vinden dat moslims de Nederlandse regels moeten volgen. „Prima als je volgens je eigen rituelen begraven wilt worden, maar het moet geen afzetten tegen een samenleving worden”, zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Ze vindt het ’bizar en overdreven’ dat moslims niet naast niet-moslims willen liggen. „Wij hebben er toch ook geen moeite mee om naast een moslim te worden begraven?”

De PVV vindt dat Nederlandse begraafplaatsen hierin niet mee moeten gaan. „De wens om gescheiden begraven te worden staat symbool voor het feit dat moslims geen deel willen uitmaken van de Nederlandse samenleving”, oordeelt Kamerlid Sietse Fritsma. „Het is je reinste apartheid op de begraafplaats.”

Ook de wens van moslims om het graf eeuwig in stand te houden heeft volgens het CDA zijn grens. Van Toorenburg: „Als een bestemmingsplan een keer wijzigt, kan het noodzakelijk zijn een begraafplaats te ruimen. Daar zullen ook moslims zich naar moeten schikken.”

De PVV vindt het überhaupt ongewenst dat moslims eeuwige grafrust willen. Fritsma: „Anderen maken na verloop van tijd netjes plaats, maar zij leggen op schandalige wijze permanent beslag op de beperkte ruimte.”

De VVD heeft geen problemen met de islamitische begrafenispraktijk. „Wij zien het juist als een teken van integratie dat moslims zich op Nederlandse bodem willen laten begraven”, zegt Kamerlid Halbe Zijlstra. „In het verleden wilden ze allemaal terug naar het land van herkomst. Maar ze beginnen te voelen dat Nederland hun thuis is.”

Bronvermelding en reactie’s:

Advertenties

Eén reactie

  1. Over de PVV gesproken ? Wie wil er nou ooit naast Geert Wilders liggen ! En dan het CDA , wat een stel meelopers zeg:
    Katholieke Begraafplaatsen , Protestantse Begraafplaatsen ( ook met eeuwige grafrust ) of een specifiek Jodenkerkhof ( ook eeuwige grafrust ) daar hoor je het CDA niet over. En nu het de wens is van de Moslim om eeuwigdurend in nederland begraven te worden begint men te sputteren. Echt Schande!

    Mijn voorstel: Laten de Moslims toch in de Flevopolder een enorm stuk grond kopen waar ze de graven kunnen maken, waar ze de moskee kunnen oprichten en waar men meerdere zaken omtrent het moslimse kan beheren.

    En voor de kosten maakt het niet uit want zouden ze worden begraven in hun eigen land kost dit inverband met de vlieg en andere transportkosten ook handen vol geld !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: