De uitvaart wordt flexibeler

Gepubliceerd op 11 December 2007 , 17:14
Laatst bijgewerkt 11 December 2007 , 17:29

De regels rond de uitvaart worden veel flexibeler. Als de Eerste Kamer akkoord gaat met de nieuwe Wet op de lijkbezorging, krijgen burgers vanaf 1 januari meer vrijheid.

In zijn pogingen om de regeldruk terug te dringen, besloot het kabinet ook de wetgeving rond de lijkbezorging aan te passen. Dat zorgt er onder meer voor dat er langer mag worden gewacht met de uitvaart. Nu nog is het zo dat die uiterlijk op de vijfde dag na het overlijden plaats heeft. Dat er misschien een weekend tussen zit of een feestdag, daar houdt de wet geen rekening mee. Wie langer wil wachten, moet daarvoor toestemming vragen bij de gemeente.

Dat gaat veranderen. Zodra de nieuwe wet in werking treedt geldt een termijn van vijf werkdagen. Voor nabestaanden is dat veel prettiger, zegt Mark Debets van uitvaartverzorger Monuta. ,,Met de huidige techniek is het helemaal niet meer nodig om een uitvaart binnen vijf dagen na overlijden te laten plaatsvinden. Het is heel goed mogelijk een lichaam langer te bewaren.”

Toen werd vastgesteld dat iemand uiterlijk op de vijfde dag moet worden begraven of gecremeerd, was dat nog anders. Langer bewaren zou het risico van ziektes met zich mee brengen. ,,Tegenwoordig heeft ieder uitvaartcentrum echter een goede koeling en voor het thuis opbaren is er mobiele koeling,” aldus Debets.

Een paar dagen extra tijd tot de uitvaart kan heel belangrijk zijn, weet de Monuta-woordvoerder. ,,Stel dat familie of vrienden in het buitenland wonen, dan kan dit net voldoende voor hen zijn om ook naar de uitvaart te kunnen komen.” Er zal een verschuiving komen in het uitvaartpatroon, voorziet Debets.

De vrijdag bijvoorbeeld is nu al het populairst; 22 procent van de begrafenissen en crematies gebeurt op die dag. Dat zal nog meer worden, verwacht Debets. Bij 53 procent van de sterfgevallen die op zaterdag plaatshebben, is de uitvaart op donderdag en slechts zestien procent vraagt de gemeente toestemming voor een dag uitstel.

Als die toestemming niet meer nodig is zullen meer mensen vermoedelijk voor de vrijdag kiezen. Zo’n effect is ook te verwachten bij sterfgevallen op dinsdag. Nabestaanden zullen vaker dan nu (31 procent) besluiten om de uitvaart van zaterdag tot maandag uit te stellen. Bronvermelding + reactie’s

Zie ook het bericht in de telegraaf!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: