ZWOLLE – Crematie niet langer punt van discussie

Gepubliceerd op 14 December 2007 , 11:35
Laatst bijgewerkt 14 December 2007 , 11:35

Bert Holthof weet nog goed hoe in de eerste jaren na de opening van ‘zijn’ crematorium Kranenburg er nog wel eens een religieus geladen discussie was over crematie. “Maar dat is al vele jaren niet meer aan de orde”, stelt hij tevreden vast. “Rooms-katholieken en ook protestanten, tot en met gereformeerden, kiezen steeds vaker voor crematie.

We hebben hier ook alles in huis: religieuze kleding, de Bijbel in diverse vertalingen, wierook en het wij-water haal ik zelf steevast op uit het Dominicanenklooster. Je kunt stellen dat crematie is ingeburgerd.”

Klachten zijn er zelden of nooit. Holthof: “Ook de ‘buren’ van het crematorium hebben sinds de opening in 1983 nooit geklaagd. Of toch, één keer was er een telefoontje. Dat was nog in de tijd dat de stadskwekerij hier naast lag. Daar werden die dag takkenbossen verbrand en dat gaf nogal zwarte rookpluimen. Ze dachten dat het van ons afkomstig was; niet dus.”

Holthof kan desgevraagd de stand van zaken exact doorgeven: “We staan in Zwolle nu op 19.728 crematies. Daarmee lopen we voorop in de landelijke trend. De groei in Zwolle is zelfs groter dan die in andere steden. Zwolse percentages heb ik niet, maar landelijk lag het percentage crematies in 2006 op 53,7. In de eerste helft van dit jaar steeg dat percentage al naar 54,5.”

Monuta liet vorige week overigens nog weten dat minder dan de helft van de Nederlanders kiest voor crematie. Wel werd ook van die kant bevestigd dat de kosten steeds vaker een rol spelen in de keuze. Bert Holthof betreurt deze ontwikkeling: “Dat zou niet zo moeten zijn.”

Begraven of cremeren: de kosten van die twee zijn niet zo eenvoudig naast elkaar te zetten. Zo kost een graf op begraafplaats Bergkooster aanzienlijk minder dan een graf op het parkachtige Kranenburg. En bij crematie kunnen de kosten ook danig uiteenlopen. Kiest men voor het verstrooien van as, dan blijven de kosten beperkt. Maar kies je voor een urnengraf of columbarium, bijvoorbeeld voor de duur van een lange reeks jaren, dan gaat de prijs fors omhoog.

Het goedkoopst is dus cremeren in combinatie met verstrooien. Op loopafstand van het crematorium Kranenburg (gezien vanaf de entree van de begraafplaats: achter de vijver) is nu een parkgedeelte van 11.000 vierkante meter beschikbaar als verstrooigebied. Daar komt ook een ereplek met gedenkplaatjes. “Het biedt volop de ruimte voor een eigen plekje”, aldus Bert Holthof.

Wel is er een klein gedeelte van uitgezonderd. Holthof: “Dat is het deel waar de Zwolse (steen)anjer nog bloeit. Paden ‘omheinen’ dat deel.” Dit Zwolse plantje valt al sinds 1991 onder de regelgeving van de Natuurbeschermingswet. Bronvermelding


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: