Begraven wordt in Oldebroek fors duurder

Gepubliceerd op 19 December 2007 , 18:00
Laatst bijgewerkt 19 December 2007 , 18:00

De gemeente Oldebroek gaat de kosten voor begraven honderden procenten verhogen. De raad besloot dinsdagavond 18 december die verhoging in 3 stappen door te voeren. Telkens per 1 januari 2008, 2009 en 2010 een gedeelte. Ook voor de toekomst moet de exploitatie van de begraafplaatsen kostendekkend zijn zo vindt het gemeentebestuur.

Met name de SGP-fractie maakte bezwaar tegen deze enorme lastenverzwaring voor de burger. ”Dit moeten wij met elkaar niet willen”zo zei Jan ten Hove, fraktievoorzitter van de SGP in de raad.

De SGP vindt het niet onbillijk dat de kosten van het begraven geheel op de burger verhaald worden. Maar dat de burger in de toekomst het gehele onderhoud van de begaafplaatsen moet betalen vindt hij niet acceptabel. Daar is volgens de SGP ook een taak voor de gemeenschap, met name waar het niet het onderhoud van graf en monument betreft.

Bovendien zijn eertijds graven uitgegeven zonder onderhoudsrecht. Om daar toekomstige gevallen voor te laten betalen vonden ook andere fracties discutabel. Daarom wordt in het eerste kwartaal 2008 e.e.a. nog eens nader uitgespit, waardoor enige bijstelling van de tarieven niet uitgesloten wordt.

Duur
Werden graven tot op heden voor onbepaalde tijd uitgegeven, vanaf 2008 wordt een grafruimte voor 20 jaar uitgegeven.Wil men langer, dan kan na die 20 jaar het grafrecht telkens weer voor 10 jaar bijgekocht worden.

De SGP vond de termijn van 20 jaar te kort. We lopen dan uit de pas bij omliggende gemeenten zo zei de SGP-woordvoerder. Het voorstel aan de raad om hier 30 jaar( duur van een generatie) van te maken kreeg geen bijval.

In het verleden kon men het toekomstig onderhoudsrecht afkopen voor 20 maal het jaartarief. Dit wordt, voor onbepaalde tijd: 70 maal het jaarbedrag.

Hoewel gezegd wordt dat de keus aan de burger is, moet toch geconstateerd worden dat bij gelijkblijvende rechten in de toekomst de burger (of nabestaanden) vele keren het huidige bedrag zal moeten betalen. Oldebroek wordt zo een van de duurste gemeenten in de regio wat begraven betreft.

Urnenmuur
De SGP-fractie diende een motie in, waarin uitgesproken werd dat de te plaatsen urnenmuur op de begraafplaats Bovenheigraaf het karakter van de begraafplaats niet of zo weinig mogelijk mag aantasten. Na de toezegging van de portefeuillehouder wethouder Klein dat het college wijs en voorzichtig met deze materie zal omgaan trok de SGP de motie in.

Bron: www.sgp-oldebroek.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: