Geen crematorium aan Beekseweg Hilvarenbeek

Gepubliceerd op 19 December 2007 , 17:16
Laatst bijgewerkt 21 December 2007 , 19:15

Er komt geen groot uitvaartcentrum met crematorium en begraafplaats op een bolle akker nabij het landgoed Annanina’s Rust aan de oostkant van Hilvarenbeek.

De Raad van State heeft het bestemmingsplan van tafel geveegd waarmee de gemeente Hilvarenbeek een crematorium met uitvaartcentrum had willen bouwen en een begraafplaats had willen aanleggen aan de Beekseweg. Hiertegen was namelijk bezwaar gemaakt door de natuur- en milieubeweging en door monumentenzorg.

De hoogste bestuursrechtbank maakte vandaag bekend dat het geplande project tussen Hilvarenbeek en Diessen in strijd is met het streekplan.

Volgens ’s lands hoogste bestuursrechter is het uitvaartcentrum in strijd met het streekplan dat ter plaatste alleen ontwikkelingen toestaat voor behoud en versterking van de cultuurhistorische en landschapswaarden in het plangebied, dat vroeger onderdeel was van Annanina’s Rust. Aanplant van eertijds verdwenen laanbomen, is onvoldoende om dit doel te bereiken.

Bovendien hebben provincie en gemeente niet bekeken of er aanleiding is een uitzondering op het streekplan te maken. Ook zijn de archeologische waarden in de eeuwenoude bolle akker volgens de Raad van State niet beschermd.

Het streekplan schrijft voor dat in het gebied alleen activiteiten mogen plaatsvinden die zijn gericht op herstel of voortzetting van de historische functie van het gebied dat deel uitmaakte van landgoed Annanina’s Rust. De gemeente Hilvarenbeek had aangevoerd dat er lanen en veel groen zullen worden aangelegd, maar de Raad van State vindt dat te weinig.

Het rechtscollege wijst er in de uitspraak ook op dat het behoud van archeologische bodemschatten onvoldoende is gewaarborgd. Ook daar had het gemeentebestuur garanties voor moeten geven.

Het bestemmingsplan Begraafplaats Beekseweg werd in oktober bij de Raad van State aangevochten door het Noordbrabants Monumentenoverleg, de Brabantse Milieufederatie en het Noordbrabants Landschap.

Mocht Hilvarenbeek het uitvaartcentrum met crematorium en begraafplaats alsnog willen verwezenlijken, dan moet zij met een aangepast bestemmingsplan van voren af aan beginnen. Het crematorium was bedoeld om Midden-Brabant en de Kempen te bedienen, terwijl de begraafplaats was bestemd voor de parochies van Hilvarenbeek en Diessen waar de dorpsbegraafplaatsen bijna vol zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: