NIEUWEGEIN – Strooiveld crematorium ernstig vervuild

Gepubliceerd op 19 December 2007 , 15:19
Laatst bijgewerkt 19 December 2007 , 22:18

Strooiveld crematorium ernstig vervuild

Het strooiveld bij begraafplaats en crematorium Noorderveld in Nieuwegein is zo vervuild dat het moet worden afgegraven. De as van duizenden mensen is in de afgelopen twintig jaar verstrooid op het veld.

Bij een bodeminspectie door het ministerie van VROM is gebleken dat het veld nu vervuild is met zware metalen. Volgens de gemeente heeft VROM voorgesteld om de toplaag van enkele decimeters af te graven.

Het strooiveld is voor veel mensen dé plek voor herdenking. Hier liggen de laatste resten van hun dierbaren. De gemeente Nieuwegein wil heel het jaar 2008 gebruiken om zo veel mogelijk nabestaanden, duizenden, in te lichten over de vervuiling en de noodzakelijke sanering ingevolge de wet bodembescherming.

Het is volgens de gemeente een bijna onmogelijke taak om iedereen persoonlijk op de hoogte te stellen. Nabestaanden wonen in heel Nederland. Alleen al tussen 2000 en 2006 is de as van 3420 mensen op Noorderveld verstrooid. Crematorium en strooiveld zijn sinds 1988 in gebruik.

De vervuiling met zware metalen is afkomstig van de crematie-as. Volgens de gemeente was de grond bij ingebruikname schoon. De metalen kunnen afkomstig zijn uit de kist of aankleding daarvan, maar ook van het menselijk lichaam resteren stoffen als zink en koper. Crematoria proberen de as zo veel mogelijk van de metalen te ontdoen.

Verstrooien op Noorderveld blijft volgend jaar mogelijk. Er komt daarvoor een nieuwe strook bij het veld. Ook gaat de gemeente uitdenken hoe ze herhaling van het probleem kan voorkomen.

Volgens crematorium Noorderveld, waar jaarlijks 1100 crematies plaatsvinden, neemt het aantal verstrooiingen op het veld overigens af. De trend is dat nabestaanden zelf een plek uitkiezen of de as bewaren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: