Verdoving in plaats van euthanasie

Gepubliceerd op 19 December 2007 , 01:45
Laatst bijgewerkt 19 December 2007 , 01:45

Er moet een striktere scheiding komen tussen euthanasie en palliatieve sedatie (overlijden na toediening van pijnstillers). Sedatie wordt langzamerhand een alternatief voor euthanasie.

Dit zegt Rob Jonquière, de directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Het verschil tussen de twee vormen van stervenszorg is dat euthanasie het einde bespoedigt om ondraaglijk en uitzichtloos lijden te voorkomen, terwijl palliatieve sedatie de pijn verlicht aan het einde van een leven.

In 2005 werden ruim duizend ernstig zieke mensen meer gesedeerd dan in 2001, bleek uit de in mei verschenen evaluatie van de euthanasiewet. Tegelijkertijd nam het aantal gevallen van euthanasie af met hetzelfde aantal. Toeval, stelden de deskundigen. De afname van het aantal euthanasiegevallen is namelijk deels te verklaren uit het feit dat meer ouderen overleden in 2005. Tachtig-plussers vragen minder om euthanasie.

Inmiddels zijn de deskundigen minder eensgezind. Enkele onderzoekers die meewerkten aan de evaluatie zijn, onder de vlag van de Vrije Universiteit, begonnen aan een onderzoek naar de vraag of palliatieve sedatie een vluchtweg is voor euthanasie. Directe aanleiding zijn de resultaten van de evaluatie.

Officieel gaat aan 9 procent van de sedatiegevallen een euthanasieverzoek vooraf. In de praktijk vragen meer mensen om euthanasie, maar krijgen in plaats daarvan een diepe slaap, denkt NVVE-directeur Jonquière. ‘Regelmatig melden nabestaanden bij de NVVE dat een euthanasieverzoek niet is ingewilligd’, zegt Jonquière. Twee situaties doen zich voor. De arts doet niets of onderneemt te laat actie zodat iemand toch overlijdt aan de gevolgen van zijn ziekte. Of de arts dient slaapmedicatie toe zodat de ernstig zieke pijnloos kan sterven.

Voor artsen is palliatieve sedatie makkelijker en het geeft minder rompslomp, zegt Jonquière. Maar dat zijn wat hem betreft geen argumenten om het in plaats van euthanasie toe te passen.

Jonquière is bang voor juridisering. ‘Als palliatieve sedatie in de toekomst steeds meer wordt toegepast als alternatief voor euthanasie, kan het kabinet sederen ook aan regels onderwerpen.’ Waardoor artsen misschien minder vaak zullen sederen, of het in elk geval vaker niet melden.

‘Ik heb er niets op tegen als artsen stervenden sederen’, zegt Jonquière. Soms willen mensen namelijk niet dood, maar zien zij op tegen de pijn die hun ziekte met zich meebrengt. Wat de NVVE-voorzitter kwalijk vindt is dat artsen niet altijd eerlijk vertellen wat ze precies doen.

Veel artsen beschouwen palliatieve sedatie soms als een vorm van euthanasie, blijkt uit de evaluatie van de euthanasiewet. Het eindresultaat van beide handelingen is namelijk hetzelfde: een patiënt overlijdt. Mensen vragen arts om euthanasie maar krijgen een diepe slaap.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: