Grafdelvers willen niet in lijkvocht staan

Gepubliceerd op 22 December 2007 , 20:35
Laatst bijgewerkt 22 December 2007 , 20:35

DEN BOMMEL  –  Het grondwater onder het oude gedeelte van de algemene begraafplaats in Den Bommel staat zo hoog, dat grafdelvers vaak met hun laarzen in het met lijkvocht vermengde water staan.

Ook in tientallen grafkisten die onder de grond liggen, staat een laagje water. Dit grondwater verspreidt het lijkvocht onder de hele begraafplaats.

,,We willen hier als gemeente zo snel mogelijk een einde aan maken, omdat het gewoon vies is om in lijkwater te staan,’’ zegt gemeenteambtenaar Leen Breeman, zelf jarenlang grafdelver. Bovendien kan het contact met het vocht ziektes veroorzaken. Volgens Breeman ligt de zaak uiterst gevoelig bij veel van de 1380 inwoners van Den Bommel.

Het water loopt in de graven doordat het gebied een verstoorde waterhuishouding heeft. Door het jaren geleden dempen van enkele sloten rond de begraafplaats staat het grondwater hoger dan elders. Het drainagesysteem dat dit zou moeten voorkomen, verkeert al geruime tijd in slechte staat. De gemeente Oostflakkee, waar Den Bommel onder valt, laat daarom in januari nieuwe drainage onder de begraafplaats aanbrengen. Dat moet ervoor zorgen dat het grondwater veertig centimeter onder de grafkuilen blijft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: