’Rouwstoeten moeten voorrang terugkrijgen’

Gepubliceerd op 27 December 2007 , 15:55
Laatst bijgewerkt 27 December 2007 , 15:55

Om de steeds gevaarlijker en respectlozer situaties rond rouwstoeten aan te pakken, moeten de volgers achter de lijkwagen weer ouderwets voorrang krijgen.

„Toon die mensen het geduld dat ze verdienen”, zegt het CDA-Kamerlid Sander de Rouwe, die zich grote zorgen maakt over het groeiend aantal onveilige situaties en opstootjes rond begrafenissen. De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil dat de regering de rouwstoet dezelfde status teruggeeft als een militaire colonne.

„Nabestaanden zitten vol emoties in de auto”, zegt De Rouwe. „Bovendien vrezen ze de weg kwijt te raken als ze de optocht uit het oog verliezen. Als ze dan toch voorrang nemen, wekt dat wrevel en is dat gevaarlijk. Helemaal als de voorhoede ineens langs de weg stilstaat om te wachten.”

Sinds begin jaren negentig heeft de rouwstoet geen voorrang meer. Maar die wetswijziging wreekt zich met de sterk toenemende verkeersdrukte en de afkalvende moraal. „Zoals het nu gaat, vind ik het niet prettig meer”, bevestigt secretaris Johan Hoekman van de Nederlandse Unie van Erkende Uitvaartondernemers.

Scheldpartijen

Scheldpartijen, geclaxonneer, brommers die dwars door een stoet heen crossen; Hoekman en zijn collega’s maken het allemaal te vaak mee. „Als iedereen zich er met haast en stress tussendoor probeert te wurmen, heb je zo een flinke verkeersopstopping. Maar als wij als rouwstoet die voorrang wel krijgen, dan duurt het ook helemaal niet zo lang. De doorstroming kan veel sneller.”

Voor de andere verkeersdeelnemers moet vervolgens wel duidelijk zijn welke auto’s nog bij de rouwstoet horen, meent CDA’er De Rouwe. „Maar een plastic zwart vlaggetje op het dak valt echt wel genoeg op.”

Van de jaarlijks 130.000 uitvaarten in Nederland is misschien de helft van de rouwstoeten nu goed herkenbaar. „Maar als we weer voorrang krijgen, zijn we snel genoeg gewend aan het gebruik van vlaggetje”, verwacht Hoekman.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: