HEUSDEN – Erfgoed wordt met de grond gelijk gemaakt

Gepubliceerd op 27 December 2007 , 08:10
Laatst bijgewerkt 27 December 2007 , 08:10

Om in Heusden ook in de toekomst te kunnen begraven, dienen herinneringen aan het verleden te wijken.

De gemeente is van plan tachtig graven op begraafplaats Buytenhove bij de vestingstad te ruimen, en ruim 500 staan op de nominatie. Heemkundekring Onsenoort en vereniging voor funeraire cultuur De Terebinth zijn bang dat zaken van monumentale waarde verloren gaan.

Een bezoekje aan de begraafplaats leert dat de graven die moeten sneuvelen op het vroegere katholieke gedeelte liggen. Iedere zerk herbergt zijn eigen verhaal, maar wie kent de verhalen nog? ‘Onze lieveling Liesje’. Geboren en gestorven in 1951. ‘Tot ziens in de hemel.’ Of even verderop: ‘Jan en Wim van de Pol’. Geen datum, geen plaatsnaam, geen toelichting.

Aan de andere kant van het pad liggen de pastoorsgraven. Een eeuw Heusdense kerkgeschiedenis. Achter de pastoors liggen de ‘Zusters van Liefde’. Hoeveel nonnen er liggen onder het ene sobere kruis dat voor hen is opgericht, wie zal het zeggen.

Bij al deze graven staat een paaltje met een groen bordje. Een graf met zo’n bordje verdwijnt, tenzij een nabestaande in actie komt en aangeeft het graf te willen behouden. “Schande”, zegt Paul Stoffels van De Terebinth , een organisatie die zich inzet voor behoud en onderhoud van de cultuur rondom begraven. “Het is cultuurhistorisch erfgoed wat hier ligt. Een gemeente als Heusden, vol met cultuur, zou toch moeten beseffen wat de waarde hiervan is.”

Heemkundekring Onsenoort attendeerde De Terebinth op de situatie in Heusden. “Na een artikel in het Brabants Dagblad over de ruiming zijn wij in actie gekomen”, zegt Bart Beaard van de heemkundekring. In deze graven ligt een stuk geschiedenis van Heusden. Op dit moment is door de gebrekkige administratie in het verleden onduidelijk wie er precies liggen. Iemand van het streekarchief zoekt dat nu uit.”

Stoffels meent dat er onder de graven die op de nominatie staan te verdwijnen objecten zijn met monumentale waarde. “De mooiste zijn twee monumentjes bij kindergrafjes.” Ze maken deel uit van een ensemble met een hele reeks graven van de familie Verhoeven, een beroemd Heusdens geslacht. Een van de monumentjes, opgericht voor ‘Bernadientje’, is een afgeknotte zuil met een kruis daarop. Het andere, dat uit 1893 stamt, is een engeltje dat een kruis omarmt. Beiden zien er nog gaaf uit.

Stoffels vermoedt dat de beeldjes van marmer zijn. “In het Belgische Deurne staan vergelijkbare beeldjes. Die worden 24 uur per dag bewaakt. Onbegrijpelijk dat ze hier geruimd moeten worden.”

De Terebinth heeft vorige week een brief naar de gemeente gestuurd met de oproep de grafruiming te heroverwegen. “In de nieuwe monumentenwet staat dat er bij ruiming eerst een waardestelling gemaakt worden. Die zal er dus eerst moeten komen.”

De Terebinth en Onsenoort zijn bereid de gemeente met hulp en advies terzijde te staan. “Hopelijk ziet de gemeente in dat dit op deze manier niet kan.”

Advertenties

Eén reactie

  1. Belangstellenden in funerair erfgoed en funeraire cultuur kunnen via onderstaande directe link het verslag lezen van een wandeling op de begraafplaatsen Soestbergen en Kovelswade. Soestbergen is één van de oudste openbare begraafplaatsen in Nederland, en Kovelswade heeft een aula in de stijl van Palladio.
    http://zilvervis.wordpress.com/2010/10/06/funeraire-wandeling-in-utrecht/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: