Gruwelen van water in grafkisten

Gepubliceerd op 28 December 2007 , 12:50
Laatst bijgewerkt 28 December 2007 , 12:50

DEN BOMMEL – ,,Dit kun je er deze dagen eigenlijk niet bij hebben,’’ zegt Corry Hage uit Den Bommel met zachte stem.

Ze schrok enorm toen ze vlak voor kerst in het AD las dat het grondwater op de algemene begraafplaats in het dorp op Goeree-Overflakkee zo hoog staat dat het tientallen grafkisten inloopt.

Ook de wetenschap dat er steeds een laag water staat in net gemaakte graven, bezorgt haar rillingen. Zeker als je bedenkt dat het gaat om grondwater vermengd met lijkvocht, zoals een gemeentewoordvoerder zei. ,,Wat verschrikkelijk vies,’’ vindt Corry.

Zeven jaar geleden verloor ze haar zoon Jan-Willem van 14. De levenslustige jongen sleutelde graag aan zijn brommer. Vlak voordat hij hem, tot opluchting van zijn ouders, zou wegdoen maakte hij nog een laatste ritje. En dat werd hem fataal. Een auto greep hem op een kruising en Jan-Willem was op slag dood.

,,Ik ga elke week een paar keer naar de begraafplaats,’’ vertelt de moeder. ,,Er is geen dag dat ik niet aan hem denk. Vooral deze dagen is het zwaar. In de kerk zie je allemaal kinderen naar voren komen. Dan mis je hem verschrikkelijk.’’

Teleurgesteld zijn Corry en haar man dat de gemeente Oostflakkee heeft nagelaten de nabestaandente informeren over de problemen met de grondwaterstand. ,,Dat was netjes geweest, wij hebben daar een koopgraf.’’ In plaats daarvan werd via de media naar buiten gebracht dat er in januari een nieuw drainagesysteem wordt aangelegd. Corry gruwelt bij de gedachte dat er water in de grafkisten staat. Ze is opgelucht dat de kist van haar zoon waterbestendig is. ,,Daar gebeurt de eerste vijftien jaar niets mee, is ons gegarandeerd. Erna weet je niet, zowel de buiten- als de binnenkant wordt aangetast. Het lichaam vergaat tot stof, maar later keer je weer. We zijn gelovig en houden ons vast aan die hoop.’’

Bronvermelding :

zie ook:
Grafdelvers willen niet in lijkvocht staan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: