Begraven in de gemeente Oldebroek

Gepubliceerd op 03 Januari 2008 , 13:44
Laatst bijgewerkt 03 Januari 2008 , 13:44

OLDEBROEK – De gemeente Oldebroek heeft de regels voor het begraven op de gemeentelijke begraafplaatsen aangepast. Hiermee sluiten ze beter aan bij de behoeften van deze tijd en de toekomst.

In 2006 vroeg de gemeenteraad aan de gemeente om het oude begraafbeleid te herzien, zodat het aansluit bij de Wet op de lijkbezorging en de wensen van burgers. Ook moest het nieuwe beleid kostendekkend zijn.

In de raadsvergadering van 18 december 2007 heeft de gemeenteraad het ‘Beleidsplan begraven gemeente Oldebroek’ vastgesteld. Hierin staan de uitgangspunten voor begraven, afspraken over het beheer van de begraafplaatsen en de nieuwe tarieven voor begraven in de gemeente Oldebroek. De tarieven zijn overigens voorlopig vastgesteld. Volgend jaar beraadt de gemeenteraad zich daar nog over.

In april 2007 besloot de gemeenteraad al dat er een urnenmuur geplaatst kan worden op een van de gemeentelijke begraafplaatsen. Door het nieuwe begraafbeleid zijn de mogelijkheden voor begraven in de gemeente Oldebroek verder verruimd.

Wat verandert er per 1 januari 2008?
– er kan een keuze worden gemaakt uit grafrecht voor bepaalde tijd (20 jaar) met mogelijkheid tot verlenging met telkens 10 jaar óf grafrecht voor onbepaalde tijd;
– in de loop van 2008 wordt een urnenmuur gerealiseerd op begraafplaats Bovenheigraaf;
– de mogelijkheden voor het reserveren van grafruimte worden aangepast;
– de tarieven voor het grafrecht, begraafrecht en onderhoudsrecht worden aangepast.

De gemeente Oldebroek kent vanaf 1 januari 2008 drie soorten graven:
– een eigen graf voor onbepaalde tijd. Het grafrecht voor onbepaalde tijd geldt zolang de begraafplaats in gebruik is;
– een eigen graf voor de periode van 20 jaar. Aansluitend kan het grafrecht telkens met een periode van 10 jaar worden verlengd.
– een eigen grafkelder. Het grafrecht voor een grafkelder kan zowel voor onbepaalde tijd als voor bepaalde tijd (een periode van 20 jaar) worden afgesloten, met de mogelijkheid tot verlenging met telkens 10 jaar.

Naast bovengenoemde graven heeft de gemeente Oldebroek ook algemene graven. Hier worden mensen begraven die niet hebben gekozen voor een eigen graf.

Reserveren
Tot nu toe kon u graven op voorhand reserveren. Vanaf 2008 kan dit niet meer. Graven worden alleen voor directe begraving, op volgorde, uitgegeven.

Kosten
Als u gebruikmaakt van de dienstverlening van de gemeente op de begraafplaatsen, dan ontvangt u hiervoor een rekening. De kosten zijn afhankelijk van de afgenomen diensten en het gekozen grafrecht. Omdat de kosten die de gemeente in de afgelopen jaren moest maken hoger waren dan de inkomsten, worden de tarieven verhoogd. Die verhoging spreidt de gemeente over drie jaar.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de gemeentelijke website www.oldebroek.nl , via Diensten en producten. Ook kunt u met uw vragen over dit onderwerp contact opnemen met de gemeente Oldebroek, afdeling Omgeving, tel. (0525)- 63 82 54.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: