OLDENZAAL – Toonbaar en verzorgd naar het graf

Gepubliceerd op 04 Januari 2008 , 13:36
Laatst bijgewerkt 04 Januari 2008 , 13:36

Hij wilde al enige tijd zelfstandig uitvaartverzorger worden. Maar dat de eerste overledene die hij zou afleggen zijn eigen vader werd, was voor Betto Nijland een bijzonder, zij het emotioneel moeilijk begin van zijn bedrijf.

Betto (45) en zijn echtgenote Marion (42) leggen zich toe op uitvaartvervoer en -verzorging en willen zich specialiseren in het langer toonbaar houden van overledenen. Een jaar geleden beleefde het echtpaar Nijland een zware tijd. Betto voelde zich niet meer senang bij zijn werkgever In Pace-Dela en was bezig met outplacement. Kort daarvoor kreeg hij ook te horen dat zijn vader ongeneeslijk ziek was en nog maar enkele maanden te leven zou hebben. Ik liep al langer met de wens rond om voor mezelf te beginnen, maar ineens moesten we de knoop doorhakken. Dat hebben we gedaan en ik had toen eigenlijk maar één wens: dat we op tijd klaar zouden zijn om mijn vader nog te kunnen verzorgen als die zou overlijden.

Nijland sr. stierf op 13 oktober en omdat de Nijlands toen net hun eigen bedrijf In Fido Uitvaartzorg opgezet hadden, ging Betto’s wens in vervulling. Dat was ondanks alle verdriet toch een mooi begin voor ons. Ik had al heel wat ervaring in het afleggen van overledenen, maar mijn eigen vader, dat was emotioneel toch wel moeilijk. Wel was het voor mij, mijn moeder en de hele familie toch heel intiem om alles zelf te doen, pa thuis op te baren en in onze eigen rouwauto naar de begraafplaats te brengen. Er kwamen geen vreemde handen aan te pas.

Inmiddels, ruim twee maanden verder, heeft In Fido (‘in vertrouwen’) al vijf echte klanten gehad en groeit de naamsbekendheid in de uitvaartwereld gestaag. Vooral bij uitvaartondernemers, want hoewel In Fido ook voor particulieren actief is, komen de meeste klanten uit de branche zelf.

Zij besteden werk aan ons uit, omdat ze bijvoorbeeld geen gespecialiseerde kennis hebben, geen eigen vervoer of het op enig moment gewoon te druk hebben om alles in eigen hand te houden, zo legt Betto zijn ‘business-to-business’ concept uit.

Overigens kunnen particulieren wel bij het ondernemersechtpaar terecht, omdat In Fido ook een uitvaart samen met collega-bedrijven kan regelen. Verzorging en vervoer zijn de specialismes waarmee In Fido de regio’s Salland, Twente en de Achterhoek wil bedienen vanuit Oldenzaal.

Het jonge bedrijf bezit twee eigen rouwauto’s, waarvan een speciaal voor kinderen ingericht kan worden, met sterrenhemel en knuffels en waarin ook de ouders kunnen plaatsnemen.


Nabestaanden die hun dierbare liever per rouwfiets, rouwcaravan of paardenkoets ten grave willen dragen, kunnen bij In Fido evenzeer terecht.

Volgens de startend ondernemer voorzien zulke diensten in een groeiende behoefte. Omdat de uitvaart steeds persoonlijker wordt aangekleed. Vroeger moest alles sober en somber, tegenwoordig sluit de ceremonie meer aan bij het karakter en leven van de overledene.

De laatste verzorging (het afleggen) en het opbaren blijft uiteraard werk dat door de plaatselijke uitvaartondernemer gedaan kan worden, maar de Nijlands willen daarin ‘de beste’ worden, zoals ze zelf zeggen. Zo richten ze zich op de gezichtsrestauratie van verongelukte personen en het langer toonbaar houden van stoffelijke overschotten. Daartoe is Nijland bezig zich te scholen in balsemen en thanatopraxie, een lichte vorm van balseming waarbij een jodiumoplossing ingespoten wordt die bacterien verdooft, zodat overledenen langer opgebaard kunnen worden. Nu is die techniek in Nederland nog niet toegestaan (in veel andere Europese landen wel), maar de Wet op de Lijkbezorging gaat binnenkort waarschijnlijk veranderen. De wijziging van de Wet op de Lijkbezorging die nu bij de Eerste Kamer ligt, moet burgers meer vrijheid geven. Overledenen kunnen dan langer dan de nu maximale termijn van vijf dagen worden opgebaard en het balsemen wordt dan toegestaan. Daardoor kan een lichaam wel tien tot twaalf dagen toonbaar blijven. De overledene krijgt ook zijn eigen kleur terug en voelt niet meer steenkoud aan.

In Fido werkt nu vanuit een omgebouwde garage thuis (‘als starter moet je je kosten zo laag mogelijk houden’) en met drie oproepkrachten. Marion Nijland werkt nog voor twintig uur in verpleeghuis Gereia, maar wil zich op den duur ook helemaal toeleggen op het uitvaartbedrijf. Want het is heel dankbaar werk, zeggen beiden. Als je bij nabestaanden thuis komt is er vaak totaal geen structuur. Zeker als iemand plotseling overleden is, kan men amper praktisch denken. Dan is het prettig als iemand hen dat uit handen neemt.

Website www.infido.nl Bron: Tctubantia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: