Uitvaart vaker op de vrije zaterdag

Gepubliceerd op 10 – 01 – 2008 – 08:15
Laatst bijgewerkt 10 – 01 – 2008 – 08:15

Om de file-ellende op de Nederlandse wegen te omzeilen, kiezen steeds meer nabestaanden ervoor hun overleden dierbaren op zaterdag te laten begraven of cremeren.

De werkdruk in de weekenden wordt daarmee voor de branche opgevoerd. Hoewel sommige uitvaartondernemers zelfs een ontmoedigingsbeleid met weekendtoeslagen hebben ingevoerd, is het aantal uitvaarten op zaterdag afgelopen jaar fors toegenomen.

Volgens de huidige wet moet een uitvaart binnen vijf dagen na overlijden plaatsvinden. Volgens woordvoerder Erik van Schaik van Monuta, met 120 vestigingen marktleider op het gebied van uitvaartverzorging, dienen nabestaanden bij een overlijden op zondag of maandag een formeel verzoek in om de uitvaart op zaterdag te kunnen laten plaatsvinden. “Er is over 2007 sprake van een stijging van zo’n 15 tot 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor.”

Reden is dat het op doordeweekse dagen vanwege de files steeds lastiger voor familie en vrienden wordt die verder weg wonen, om op tijd te zijn voor een uitvaart. Op zaterdag is het fileleed in de regel te overzien. Ook willen nabestaanden zoveel mogelijk mensen in staat stellen de plechtigheid bij te wonen.

Extra kosten

Veelal tot 500 euro duurder .

De verwachting is dat het aantal zaterdaguitvaarten de komende jaren alleen maar verder toeneemt. ” Vroeger was zoiets juridisch heel erg lastig, maar vandaag de dag is het vrij eenvoudig een rouwplechtigheid uit te stellen. En volgens de nieuwe wet op de lijkbezorging, die naar verwachting deze zomer van kracht wordt, is zo’n aanvraag straks niet eens meer nodig.”

Wel krijgen nabestaanden bij een uitvaart op zaterdag veelal te maken met extra kosten. “Niet eens zozeer als het gaat om uitvaartverzorgers. In de cao is enkele jaren geleden namelijk al geregeld dat de zaterdag als een normale werkdag wordt beschouwd. Vaak berekenen echter beheerders van begraafplaatsen en crematoria, maar ook eigenaren van rouw-auto’s en eventueel cateraars een toeslag. Daardoor kunnen de kosten al snel 300 tot 500 euro hoger zijn.”

Ook veroorzaakt de toename van de zaterdaguitvaarten personele problemen. “De grote ondernemingen hebben wel medewerkers achter de hand, maar voor de kleine plaatselijke uitvaartverzorgers kan het lastig zijn”, aldus zegsman Van Schaik.

Advertenties

3 Reacties

  1. De uitvaart en crematie van mijn man was ook op zaterdag en naderhand stond op de rekening een extra bedrag van 350 euro.
    Dit is verder keurig verzorgd door Yarden maar ik viel over dat extra bedrag, heb contact gezocht met de consumentenbond en omdat het nergens in hun papieren is vermeld werd mij aangeraden een aangetekende brief te sturen en de nota te betalen zonder de 350 euro.
    in het 1e contact met Yarden werd hierover gezegd dat de uitvaartverzorger het vermeld bij de regeling van de uitvaart maar in wat voor toestand ben je dan.
    Mijn vasthoudendheid heeft geresulteerd in een brief van Yarden dat de kosten niet door mij betaald hoefde te worden en ik heb hun aangeraden dit in hun papieren te vermelden maar dit is tot nu toe niet gebeurd, hun voorwaarden zijn nog niet aangepast dus hoef je de toeslag niet te betalen als je er werk van maakt. Misschien een tip.

  2. Zover ik het weet is het volgende : Indien men zelf vrijwillig kiest voor een uitvaart op zaterdag berekent men extra kosten. Is de crematie op een zaterdag omdat het crematorium deze dag bepaald heeft betaald U niets extra’s. Crematorium Almelo heeft zelfs op de zaterdag geen crematie’s is dus op die dag gesloten, maar wat ik hoorde zal er dit jaar 2008 verandering in komen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: