Oude Begraafplaats Bornsestraat wordt geheel opgeknapt !

HENGELO – Oude begraafplaats krijgt forse opknapbeurt

Gepubliceerd op 13 – 01 – 2008 – 03:00
Laatst bijgewerkt 27 – 02 – 2011 – 20:36

De oude Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat wordt grondig opgeknapt. Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om hiervoor een bedrag van 164.000 euro beschikbaar te stellen.

De gemeente wil de parkfunctie van de begraafplaats versterken. “De begraafplaats ligt direct tegen Thiemsland aan, maar is hier nu min of meer met de rug naar toe gekeerd. De begraafplaats is overdag uitsluitend toegankelijk via het poortgebouw aan de Bornsestraat. De potentiële verblijfsfunctie wordt nauwelijks benut waardoor dit een enigszins van de stad afgescheiden plek vormt.”

Het is de bedoeling dat de begraafplaats aan de achterkant een betere aansluiting krijgt op de wijk Thiemsland. “Dat maakt het voor wandelaars mogelijk om vanuit Thiemsland een ommetje over de begraafplaats te maken. Ook ontstaan er zo mogelijkheden voor het realiseren van mooie en interessante wandelroutes vanuit en rond de binnenstad.” Overwogen wordt om de begraafplaats door middel van een loopbrug te verbinden met het eilandje in de vijver.

Andere maatregelen uit het verbeterplan: een gefaseerde vernieuwing van bomenbestand en beplanting, herinrichting van de begraafplaats in oude staat (opknappen hekwerk, vervangen kapotte betonnen schutting, herinrichting oude moestuin), opknappen van de grasveldjes en het inpassen van een bijzonder assortiment bontbladige planten.

De Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat is de oudste van Hengelo, ooit ontstaan rond de kapel van het Huis Hengelo. De oudste nog aanwezige grafsteen dateert uit het midden van de zeventiende eeuw. In 1950 is er voor het laatst iemand begraven. Sinds begin jaren zeventig staat de begraafplaats op de lijst van beschermde monumenten.

De gemeente is eigenaar van de begraafplaats, met uitzondering van het poortgebouw uit 1892. De zorg voor het onderhoud is sinds 1912 in handen van de ‘Vereeniging Gemeenschappelijk Onderhoud’ (VGO). Die krijgt daarvoor jaarlijks een subsidie van de gemeente, maar dat bedrag is nauwelijks toereikend voor het reguliere groenonderhoud. Mede daarom wordt voorgesteld om het (park-)onderhoud bij de gemeente onder te brengen.

Advertenties

Eén reactie

 1. ls.
  ik woon in het flatgebouw Paladijn achter het kerkhof aan de bornsestraat en zie dagelijks daarop.uit.
  langs het hek staan 3 sparren. een ervan is hetstekke dood. wordt deze ook geruimd ?
  ernaast staat een mismaakt boompje. wordt deze ook geruimd ?
  aan de andere kant staat een forse boom met grote afgebroken staken. deze staken dienen afgezaagd te worden en de wond ingesmeerd met wondbalsem om inwatering te voorkomen. anders gaat deze boom inrotten.
  ik wens u succes.
  gr. jan kottink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: