Nalatige arts moet begrafenis betalen

Gepubliceerd op 14 – 01 – 2008 – 04:07
Laatst bijgewerkt 14 – 01 – 2008 – 04:07

Een huisarts uit Venray is door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot het vergoeden van de begrafeniskosten van een patiënt die hij ten onrechte niet heeft doorverwezen naar een ziekenhuis. De man, een 39-jarige Venraynaar, overleed een dag nadat zijn huisarts hem niet de zorg had gegeven waarop hij recht had. In totaal moet de Venrayse arts ruim 11.500 euro betalen. Een belangrijk deel van dit bedrag is al uitgekeerd. De Roermondse rechtbank heeft recent bepaald dat ook het restant, zo’n 1500 euro, moet worden overgemaakt.

Het komt zelden voor dat een huisarts wordt veroordeeld tot het betalen van de begrafeniskosten van een patiënt die niet de zorg heeft gekregen waarop hij recht had. Dit zegt voorzitter Anton Smulders van de Huisartsenkring Limburg. Een dergelijke zaak heeft zich in Limburg volgens hem nog nooit eerder voorgedaan.

De kwestie, die al bijna negen jaar speelt, dreigt voor de Venrayse huisarts nog grotere financiële consequenties te krijgen.

De inmiddels hertrouwde weduwe van de overleden Venraynaar heeft onder meer namens haar nu tienjarige zoon in een civiele procedure een claim ingediend van ruim twee ton. Zij wil dat de arts opdraait voor de kosten van het levensonderhoud van de jongen en voor kosten die zij heeft moeten maken.

De advocaat van de huisarts vindt de claim niet terecht. Volgens hem zou de vergoeding nihil moeten zijn, omdat de overleden Venraynaar vanwege zijn suikerziekte al een lage levensverwachting had en diens onderneming met verlies draaide. Bovendien hebben de nabestaanden, volgens hem, ook al ruim 250.000 euro aan verzekeringsgeld gekregen uit zelf afgesloten polissen.

In de zaak die recent diende heeft de Roermondse rechtbank weinig overgelaten van het verweer van de arts.

Bronvermelding:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: